Čadež i Vesić: Novi zakon o planiranju i izgradnji ojačaće građevinski sektor i ukupnu privredu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Izmene zakona o planiranju i izgradnji doneće kraće i transparentnije procedure, primenu ekoloških rešenja i pravila zelene gradnje, a doprineće kako rastu građevinske industrije tako i ukupne privrede Srbije, ocenili su Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Predložene izmene prvi put donose braunfild registar objekata koji će omogućiti investitoru da renovira već postojeći objekat i uštedi vreme i novac, lakše pribavljanje dokumentacije i predvidivost i izvesnost u poslovanju, dodao je Čadež. Novina za koju se PKS godinama zalagala jeste i uvođenje digitalnog građevinskog dnevnika koji će omogućiti velike uštede, istakao je predsednik PKS.

„Zahvalni smo ministru Vesiću i njegovom timu na spremnosti da na početku svog mandata prvo razgovara sa onima koji žive propise u praksi, sa predstavnicima gradjevinske industrije I na brzini, jer su samo za tri meseca kreirana nova rešenja o kojima danas razgovaramo i kojima ovaj propis prilagodjavamo potrebama i investitora i države i promenama koje su dogodile proteklih godina“, rekao je Čadež.

Ministar Vesić podseća da je prošle godine zabeležen pad građevinske industrije od 10 odsto, a da će izmenjeni Zakon o planiranju i izgradnji koji će biti usvojen sa novim Prostornim planom Srbije dati novi implus sektoru u kojem svaki uloženi dinar donosi tri dinara BDP-u, odnosno gradđevinarstvu koje stvara šest posto srpskog BDP-a.

Ministar je rekao da su trećina svi zaposlenih u građevini Srbije stranci, te da se oseća nedostatak radne snage u toj oblasti pa se puno očekuje i od aktuelnih promena zakona o zapošljavanju stanaca.

Govoreći o ukidanju plaćene konverzije za zemljište Vesić je rekao da će tako biti oslobođeno oko 5.000 lokacija sa oko 15 miliona kvadratnih metara za dalje investiranje što će doneti mnogo više novca, te ponovio da su efekti za državu do sada ukupno naplaćene konverzije bili zanemarljivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari