Ko je Marko Čadež, predsednik PKS koji je nalakiranim noktima poslao snažnu poruku? 1Foto: RTS/SCREENSHOT

Iako je pričao o zapošljavanju, investicijama, ekonomiji predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je gostujući na RTS-u, ipak, poslao najjaču poruku protiv nasilja nad ženama i decom. Ne rečima, već nalakiranim noktima.

Čadež je u Jutarnjem programu nacionalne televizije gostovao sa nalakiranim noktima, a razlog zbog kog je to uradio objasnio je na svom Instagram profilu.

„Zato što jedno od dvoje dece doživi nasilje svake godine, a jedna od tri žene će doživeti nasilje tokom svog života. Možete pomoći. Donirajte, ispolirajte i pridružite se beogradskom timu www.polishedman.com“, napisao je Čadež.

Kampanja Polished Man, koju su podržale brojne javne ličnosti, podstiče muškarce da aktivno zauzmu stav i ofarbaju jedan nokat.

Lakiranje noktiju ima za cilj da pokrene važne i moćne razgovore vezane za nasilje, ali i da podigne svest i poveća iznos sredstava koja će biti korišćena kako bi se stalo na put zlostavljanju žena i dece.

Ova kampanja je proteklih godina prikupila više od 7,6 miliona dolara, sa namerom da ih uloži u stvaranje sveta koji je bezbednije mesto za žene i decu.

Marko Čadež je prošlog juna izabran na drugi petogodišnji mandat predsednika PKS.

Na sajtu Komore nema pojedinosti iz biografije Marka Čadeža već samo nekoliko rečenica o funkciji predsednika PKS, kao i tome na koliko se on bira.

Osim fotografija koje povremeno objavljuje na društvenim mrežama, malo je intervjua koje je dao, a u kojima priča o svom privatnom životu ili radnom iskustvu, uglavnom su to teme koje se tiču isključivo posla.

List Politika je pre sedam godina objavio da je svoje prve korake Čadež napravio ne u privredi, već u novinarstvu.

„Prvu praksu imao je sa 15 godina u Politici Ekspres, kada je objavio prvi tekst o postavljanju predstave ‘Kosa’ u Ateljeu 212“, pisala je Politika 2015. godine.

Radio je kao novinar u frankfurtskim Vestima, kao i nemačkom mediju WDR.

Njegov otac je bio novinar u Nemačkoj, a on je 2001. diplomirao na Akademiji za marketinške komunikacije u Frankfurtu.

Javnosti u Srbiji, pre svih, onima koji rade u medijima, postao je poznat kao portparol Ambasade Nemačke u Beogradu. Na toj funkciji ostao je 10 godina.

Sa te funkcije Čadež se preselio u Frankfurt gde je kao direktor predstavništva PKS radio na produbljivanju ekonomskih i političkih veza sa Nemačkom. Prvi čovek PKS postao je 2014. zamenivši na tom mestu Željka Sertića koji je otišao za ministra privrede.

U junu 2017. dobio je novi mandat. Član je Saveza ekonomista Srbije, bio je predsednik Upravnog odbora Кomorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, ali i UO Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA). Jedan je od osnivača Foruma Srbija-Nemačka.

Govori nemački i engleski i oženjen je Katarinom sa kojom ima sedmogodišnju devojčicu Olgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari