Čadež o tome šta bi se zbilo ako bi usledilo pogoršanje odnosa sa EU 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da 80 odsto kompanija smatra da bi pogoršavanje odnosa sa Evropskom unijom dovelo do povećanja kamatnih stopa i ugrozilo njihovo poslovanje.

Tema kojom se proteklih nedelja podjednako bave i političari, i ekonomisti, i pravnici, i najšira javnost su moguće ekonomske posledice ako se pogoršaju odnosi sa EU u slučaju neprihvatanja plana za južnu pokrajinu. Kako to izgleda iz ugla privrede, za Dnevnik je govorio predsednik PKS Marko Čadež.

Marko Čadež rekao je da su brojevi jasni, treba da razdvojimo emocije od činjenica.

„Uradili smo blic anketu na uzorku koji predstavlja praktično celu privredu i vrlo su jasni odgovori ljudi koji se bave biznisom: ono što znamo je da njih 77 odsto od ukupne privrede smatra da bi to negativno uticalo na njihovu likvidnost“, kaže Čadež.

Prema njegovim rečima, likvidnost, ako je ugrožena, znači da možete doći u opasnost da ne dobijete platu, da ne možete da platite nabavku. To je već veliki problem.

Čadež navodi da 66 odsto kompanija smatra da bi to sigurno uticalo na zapošljavanje, da bi smanjili broj radnika u svojim privrednim društvima, ili drastično ili delimično u zavisnosti od odgovora.

„To praktično znači da bi privreda stala, 80 odsto kompanija smatra da, ukoliko bi došlo do pogoršanja odnosa sa EU, otežavanja trgovine, rizik bi doveo do povećanja kamatnih stopa koje su i sada počele da rastu, 80 odsto kompanija smatra da bi to ugrozilo njihovo poslovanje“, rekao je predsednik PKS.

U Srbiji ima oko 10.000 kompanija koje imaju većinski kapital iz EU.

„Kada pogledamo još dodatno i naše kompanije koje više od 50 odsto izvoze na tržište EU, dolazimo do 370.000 zaposlenih. Direktno su vezani za tržište EU“, naveo je on.

Govoreći o sektorima, kaže da je to industrija, prerađivački sektor, IT sektor, usluge, poljoprivredni sektor.

„Kada bi došlo do pogoršanja odnosa sa EU, ako bi kompanije smanjile u prvom udaru samo 10 odsto od 370.000 zaposlenih, to vam je oko 1,7 milijardi mesečnog priliva u budžet. To znači, dodaje, da ostajete bez 14.000 plata za zdravstvene radnike, ili 16.000 plata u obrazovanju“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS je istakao da moramo da budemo vrlo jasni i precizni šta to za zemlju znači.

“Ne ulazim u to na koji način bi smanjena potrošnja uticala na naš BDP, ovo je nadirektnija matematika“, kaže Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.