Marko Čadež ponovo izabran za predsednika Privredne komore Srbije 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je na Skupštini PKS ponovo izabran na tu funkciju u mandatu od pet godina.

„Živimo u potpuno novom svetu punom izazova i nepredvidivosti koji traži i novu ulogu privredne komore. Promene počinjemo od sebe samih“, poručio je Čadež posle reizbora.

Istakao je da više nije dovoljno samo poznavati pravne okvire poslovanja, predlagati njihove izmene u skladu sa zahtevima privrede, biti platforma za pronalaženje novih tržišta i predstavljati interese privrede prema državnim organima.

„Novi svet traži od nas da bolje poznajemo procese u svakoj industriji, da pratimo globalne trendove i da umemo da predvidimo njihove promene, da se krećemo u sferi inovacija i kreiramo rešenja za izazove tradicionalnih industrija. Moramo da u realnom vremenu reagujemo na krizu, da našim članicama budemo strateški partner u odlasku na nova tržišta, da budemo lideri u predviđanju procesa i rizika, znanju i praktičnoj implementaciji naučnih dostignuća“, rekao je Čadež.

Ukazujući da su inflacija, skuplji novac, skupa energija i hrana, stalna kriza, globalni izazovi sa kojima je suočena i domaća privreda, on je naveo da nova uloga komore podrazumeva i suštinsku reorganizaciju ljudskih resursa, procesa rada, usluga i udruženja po meri promenjenih okolnosti u kojima se privreda kreće.

Čadež je ukazao na pet ključnih aspekata kao okvir za prilagođavanje i odgovor na globalnu nepredvidivost.

To su korišćenje komparativnih prednosti Srbije u proizvodnji hrane, jačanje lokalnih i regionalnih lanaca snabdevanja uz snažnije uključivanje mikro, malih i srednjih preduzeća, diverzifikacija izvora snabdevanja energentima, unapređenje obrazovnog sistema u skladu sa potrebama privrede, kao i nastavak procesa regionalne ekonomske integracije sa ciljem unapređenja ekonomija i smanjenja tenzija na Zapadnom Balkanu.

Na predlog predsednika PКS, Skupština PKS je na današnjoj sednici poverila nove mandate i dosadašnjim potpredsednicima Zoranu Vujoviću, vlasniku kompanije TMF 2005, Zoranu Matijeviću, suvlasniku IM Matijević, Miroljubu Aleksiću, vlasniku Alko grupe, Nebojši Šaranoviću, direktoru kompanije Кappa Star Limited, Nikoli Petroviću, direktoru kompanije Eco Energo group, Milovanu Кociću, vlasniku kompanije Yumis i Radetu Ljubojeviću, vlasniku Sirogojno kompani.

Usvojen je Izveštaj o radu PКS, Finansijski izveštaj i druge odluke važne za funkcionisanje jedinstvenog komorskog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari