Čadež: Open Balkan za jedinstveno tržište rada 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da u okviru regionalne inicijative Open Balkan postoji težnja da se kamioni ne zaustavljaju na graničnim prelazima između Srbije, Albanije i Severne Makedonije i da se sva papirologija završava u što kraćem roku.

„Da jedni drugima verujemo i priznajemo sertifikate izdate u institucijama jedne od ovih triju zemalja, kao i da imamo jedinstvene radne dozvole“, rekao je Čadež u Nišu na sastanku predstavnika vlada, državnih uprava, institucija i privrednih komora Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

„To je naš cilj i tako ćemo ubrzati ne samo protok robe, nego i smanjiti sve troškove našim kompanijama. To želimo da postignemo već do Samita u Tirani krajem decembra i da počne primena januara 2022. godine“, rekao je Čadež.

On je dodao da će jedinstvene radne dozvole omogućiti svim gradjanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da posle jednostavne prijave mogu da rade bez problema u tri zemlje.

Treći veliki cilj, po rečima predsednika PКS, je informaciona infrastruktura, jedinstven ID broj, važan ne samo zbog ubrzanja trgovine već i da se obezbede pogodnosti svim kompanijama i gradjanima koji se registruju za Open Balkan ID broj, a to podrazumeva jeftinije avio karte, putarine, benefite u železničkom saobraćaju i druge povlastice.

Na sastanku u Nišu okupilo se više od 160 predstavnika vlada, državnih uprava, institucija i privrednih komora Albanije, Severne Makedonije i Srbije, saopštila je PKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari