Čadež: U naredne tri godine možemo suštinski da promenimo privredu Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Domaće kompanije završile su 2023. godinu uspešno uprkos velikim geopolitičkim izazovima, a u 2024. je važno da se ekonomski rast nastavi, jer u naredne tri godine možemo suštinski da promenimo privredu Srbije koja može da postane konkurentnija od brojnih evropskih ekonomija, rekao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je Radio-televiziji Srbije kazao da srpska privreda beleži značajan rast izvoza usluga, posebno u sferi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i da se polako prelazi iz ekonomije zasnovane na proizvodnji nisko tehnoloških komponenata i proizvoda na ekonomiju baziranu na znanju.

„Softver je naš najveći izvozni proizvod, veći od bilo kog poljoprivrednog proizvoda koji izvozimo“, naveo je on dodajući da se proteklih godina rast u sektoru IKT kreće oko 30 odsto.

Sumirajući 2023. godinu, Čadež je istakao da su realizovane ili da je započeta realizacija velikog broja investicija i podsetio da su pregovori u toku za više od 90 domaćih i stranih investicionih projekata koji će, kako se očekuje, doneti oko 19.500 novih radnih mesta.

Čadež očekuje i značajan nastavak rasta u sektoru IKT, građevinarstva i infrastrukture, kao i turizma, ističući da će projekat „Ekspo 2027“ biti dodatni zamajac celokupne privrede, kao što je promocija domaćeg i regionalnog turizma doprinela organizacija međunarodnog sajma vina Wine Vision by Open Balkan u Beogradu.

Govoreći o izgledima privrednog rasta u svetu i kod nas u 2024. godini, Čadež je naveo ograničavajuće faktore i rizike, kao što su geopolitička nestabilnost u svetu izazvana ratovima, ali primećuje i umereni optimizan u prevazilaženju ovih problema, posebno u odnosima velikih sila, SAD i Kine.

Kada je reč o regionalnim izazovima, Čadež je rekao da je i dalje primetna nemoć Evropske unije da sagleda kako želi da EU izgleda u decenijama pred nama, kako da odgovori na aktuelna globalna, ali i dešavanja u regionu i integriše region u jedinstveno tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari