Čajetina dobila dozvolu za nastavak gradnje zlatiborske gondole 1Foto: Opština Čajetina

Ministarstvo građevinarstva je izdalo čajetinskoj opštini dozvolu za četvrtu fazu gradnje panoramske žičare-gondole na Zlatiboru.

Time će biti omogućeno postavljanje 17 stubova buduće gondole i to od njene međustanice, u blizini Ribničkog jezera, do vrha Tornika. Priprema terena za postavljanje stubova počeće za nekoliko dana, čim to budu dozvolili vremeski uslovi.

„Očekujemo da za nekoliko dana dobijemo i poslednju – petu dozvolu, koja bi nam omogućila da počnemo izgradnju međustanice, čime bi radovi mogli da se odvijaju u kontinuitetu. Imovinska pitanja su rešena i verujemo da će do 19. avgusta ove godine, četiri godine od postavljanje kamena-temeljca, biti završeni građevinski radovi na celoj trasi i da će tog dana gondola biti puštena u probni rad“, saopštio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Navodeći da završetak tog projekta kasni zbog opstrukcija republičke vlasti, on je dodao da je ta opoziciona opština „prošla trnoviti put i da je pokazala da je istrajna u nameri da završi najznačajniji projekat na Zlatiboru, koji je važan i za celu Srbiju“.

„Iako je praksa da se, za ovakve objekte, izdaje dozvola za gradnju na celoj trasi, nažalost, neki ljudi nisu imali razumevanja i pokazali su loše namere. Svojim postupcima su naneli ogromnu štetu Čajetini, državi i izvođačima radova, ali nadam se da oni više nikada neće biti u prilici da donose tako važne odluke u opštem interesu“, poručio je Stamatović.

Kompletna investicija, koju Čajetina sama finansira, vredna je 13 miliona evra. Oprema je, za 10 miliona evra, kupljena od francuske kompanije Pomagalski, dok je ostatak vrednost radova koje izvodi konzorcijum koga čine Amiga iz Kraljeva, Jedinstvo iz Užica, Hidromontaža i Elkoms iz Beograda.

Buduća gondola, koja će ići trasom dužine skoro devet kilometara i biti najduža žičara te vrste na svetu, spojiće centar Zlatibora sa vrhom Tornika i imaće međustanicu kod Ribničkog jezera.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari