Cena sirove nafte diže cene na pumpama, tržište Srbije dobro snabdeveno 1foto EPA-EFE/OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT

Na pumpama i benzin i dizel narednih sedam dana biće skuplji tri dinara po litru. Već drugu sedmicu rastu i cene sirove nafte na svetskim berzama. Cena barela premašuje 90 dolara, što je najviši nivo od oktobra.

Nove cene goriva važiće do sledećeg petka, a diktira ih ne samo kretanje sirove nafte već i kotacije naftnih derivata, a Srbija zavisi od uvoza.

Nove cene goriva važiće do sledećeg petka, a diktira ih ne samo kretanje sirove nafte već i kotacije naftnih derivata, a Srbija zavisi od uvoza.

„Cena sirove nafte je počela da raste još pre dve nedelje, a cena derivata nafte na tom referentnom tržištu je počela da raste tek posle Uskrsa. Znači, to je malo pomereno, ali svakako se odražava i na cenu goriva na našim pumpama“, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Iako je pančevačka reafinerija u jednomesečnom remontu, resorna ministrka je poručila da je tržište dobro snabdeveno. Na zalihama ima nafte i derivata za 80 dana prosečne potrošnje.

„NIS je u prethodnom periodu povećao uvoz kako bi obezbedili više rezervi dok remont traje, i te rezerve su povećne za 50 odsto od normalnih količina. Tako da u tom smislu pratimo i zalihe na tržištu, i one koje su u vlasništvu države, kao i komercijalne rezerve, kako bismo imali dovoljno sigurnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti“, tvrdi ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Cenu bareala pogurale su tenzije na Bliskom istoku, koje su otežale brodski trasport nafte. Smanjenje proizvodnje, zemlje Opeka i Rusija, produžile su do juna, pa je novu nervozu na nafnom tržištu uneo i raskorak između ponude i tražnje crnog zlata.

„Podaci za prvi kvartal govore pokazuju da je potražnja povećana za 1,4 miliona barela na dan, više od očekivanoog i projektovanog. Sa druge strane, nemamo porast ponude, nemamo nijednu zemlju koja bi odgovorila ovakvom povećanju potražnje, samim tim dolazi do neravnoteže i porasta cena. Ova cena od 90 dolara je, da kažemo, nova ravnoteža“, smatra Mićović.

Tu novu ravnotežu potkrepljuje i činjenica da se po ceni od 90 dolara već ugovaraju i majske isporuke nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari