Cena struje za domaćinstva u Srbiji niska, ali da li je i najniža u Evropi?

Ostavite komentar


  1. Nisam ni sumnjao da će Danas imati drugačiju računicu struje ali i drugih cena. Ne uzimajući u obzir sve relevantne parametre i posmatrajući cenu samo jednog izolovanog artikla.. Ništa bas ne govori.. Bio on naj niži ili naj viši.. Naravno ima i onih koji veruju svemu što procitaju

  2. Tvrdnja kako je u Srbiji cena struje najniža u Evropi, što nije tačno, ali je posebno neistina, jer u iznos koji plaćate EPS-u ulaze i fiksni troškovi. Ko troši mnogo kilovata možda mu i ne znače mnogo, ali ako troši malo kilovata kao ja, ti fiksni troškovi mi itekako znače, pošto su oni tri puta veći kod mene nego cena potrošenih kilovata. Uostalom, da ne potrošite ni kilovat struje, fiksne troškove bi morali platiti, pa bi onda videli da oni nisu mali.

  3. Ja placam struju manje nego one namete u raznim porezima i finansiranju tajkuna za Eko struju.Uzmite cenu kW i nabacite sve te namete pa cete videti posto je kW struje.Praviti od sebe budalu mogu i ja sama a manje ce me kostati.

  4. Cena kilovata struje je kada iznos mesečnog računa podelite brojem potrošenih kilovata za taj mesec.Nije kod svih isto.

  5. Električna energija za domaćinstva, u Srbiji, NIJE ni blizu toga da je najjevtinija…
    Naime, ne može se upoređivati samo prosta cena 1 kW/h iz najniže kategorije, jer postoji i skuplja, a i najskuplja kategorija cene.
    To što je neko (sasvim proizvoljno) odredio nekakav prag potrošnje (do 350 kW/h), kao dovoljan za jedno domaćinstvo, toliko je velika budalaština da nema potrebe da se komentariše.
    Kad se uzme u obzir sistem tarifiranja, i svi ostali NAMETI (koji često nemaju ni najmanje veze sa el.energijom), cena 1 kW/h električne energije u Srbiji verovatno spada u kategoriju umereno skupih, ili relativno skupih…
    Ako se u računicu ubaci i odnos cene struje prema visini medijalnih zarada, može se reći da je cena struje u Srbiji – IZRAZITO visoka i neprimerena za najveći deo stanovništva.
    Onaj ko tvrdi suprotno, veliki je manipulator i lažov!

  6. Kad bismo plaćali samo struju, onda bi možda bila i jeftina. Ali plaćamo akcizu, pa taksu za medijski servis….
    dovršite spisak svih nameta i dažbina. E, onda imamo drugu sliku.

  7. Prosečna plata u Rusiji je otprilike ista kao u Srbiji: u Moskvi (USD1500.00) je kao u Beogradu, duplo veća nego po provinciji.

    Uzgred, da vas obavestim da nas je po platama stigla i Indonezija gde polovina radnika prima oko 710 dolara (pre 20 godina to je bilo 100 dolara). A pošto Indonezija, kao i cela jugoistočna Azija, rastu po jedno 7% godišnje, to znači da ćemo vrlo brzo da im gledamo u leđa… Tako da… samo vi kopirajte stagnantu EU koja preživljava na štampanju para i staroj slavi, a ne države po razvoju slične nama u Aziji ili Africi, koje rastu po 7% i više…

  8. U Srbiji na računu za utošenu energiju 50% je cena struje,a 50% dažbine,da ne nabrajam:instalisana snaga,porez,akciza,obnovljeni izvori energije,zelena struja,prenosna mreža,garantovana isporuka,….Da li to zna MMF?

Ostavite komentar


Ekonomija

"Nije normalno da gurate firmu koju ste vi osnovali u propast, a da plaćate privatnu firmu za isti posao": Šta bi privatizacija GSP-a značila za grad, a šta za građane? 10

„Nije normalno da gurate firmu koju ste vi osnovali u propast, a da plaćate privatnu firmu za isti posao“: Šta bi privatizacija GSP-a značila za grad, a šta za građane?

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić još ranije najavio je da će neke od linija gradskog prevoza na potezima od „100“ do „700“ biti prepuštene privatnim prevoznicima. Međutim sindikati GSP-a protive se ovoj ideji i najavljuju proteste i blokade ukoliko ne dođe do razgovora o ovoj temi.

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.