Cena više nije ograničena: Hoće li se mleko vratiti na rafove i da li će poskupeti? 1Foto: Dragana Bukvić

Vlada Srbije produžila je do 31. oktobra Uredbu kojom se ograničavaju cene određenih životnih namirnica, ali je odmrzla cenu dugotrajnog UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koje je do danas najviše moglo da košta 128,99 dinara. Sada tog ograničenja više neće biti.

Do kraja oktobra biće produžena i zabrana izvoza mleka, dok će cena kristal šećera biti 109,99 dinara po kilogramu. I cena pilećeg mesa je promenjena, umesto dosadašnjih 299 dinara maksimalna cena za kilogram biće 319 dinara.

“Korekcija cena neće značajno uticati na životni standard građana i u ovom trenutku veći problem bila je nestašica tih proizvoda”, navodi se, između ostalog, u saopštenju Vlade.

Izmene su, kako su objasnili, donete u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu.

Posle ovakve današnje odluke pitanje je hoće li se mleko vratiti na rafove prodavnica, a s obzirom na to da ograničenja cene za dugotrajno mleko više nema, i hoće li poskupeti. Verovatno i jedno i drugo.

“Cena će svakako otići za neki procenat gore, mislim da mleka imamo na lageru za potrebe na domaćem tržištu. Naše potrebe će biti povećane, ali mislim da će i snabdevanje biti urednije”, kaže za Danas Voja Stanković, agroekonomski analitičar.

On napominje da proizvođači više nisu motivisani, da cene divljaju, i da je napravljena greška u startu kada se na početku setve nije pomoglo poljoprivrednicima.

“Sve se to odražava i na ratarstvo i stočarstvo, jer jedno vuče drugo. Cene na svetskom tržištu su malo popustile, ali su i dalje visoke, a naša poljoprivreda nije mnogo konkurentna jer je mala kupovna moć stanovništva”, ističe on.

Stanković kaže da bez izvoza nema stočarske proizvodnje i podseća da je jako teško obnoviti proizvodnju.

“U svakom slučaju, treba pokušati i sa uvozom ne bi li se tržište snabdelo mlekom. Domaće tržište mora da bude snabdeveno, a ako nemamo nečeg na domaćem onda moramo da se oslonimo i na uvoz”, napominje Stanković i dodaje da cena možda jeste visoka, ali da mora da se plati naše neznanje.

Analitičar Žarko Galetin podseća da je gotovo godinu dana prošlo od uvođenja ograničenja cena i isto toliko kako vlada fingira tržište.

“Kao što ne možete protiv prirode ne možete ni protiv društvenih zakonitosti. Najgora stvar koja može da se desi jesu nestašice, da robe nema, a s obzirom da se to dešava kod mleka, onda je doneta odluka da se mleko skine sa te liste”, kaže Galetin.

On dodaje da razume državu da ima potrebu da udovolji svima, ali da neko uvek mora biti zakinut.

“Pozdravljam odluku da se ukine ograničenje cena, i dalje stoji ta zabrana izvoza i država mora da tu nešto učini da zaštiti resurse, domaće zalihe, ali toliko preterano uplitanje može da bude kontroproduktivno, što se na kraju i pokazuje preko tih povremenih nestašica”, ističe Galetin.

On veruje da će se mleko vratiti na rafove, da će verovatno biti i skuplje.

“Dobro je, međutim, da je ograničena marža na 10 odsto, to je nešto što država treba da uradi”, naglašava Žarko Galetin i dodaje da ne treba da se grubo meša i da sve određuje od proizvođačke cene, do maloprodajne, jer to ne može da funkcioniše kako treba zato što zakoni tržišta funkcionišu kao zakoni prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari