Gazprom ruska naftaFoto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Obilna ponuda mogla bi dodatno smanjiti cene prirodnog gasa u severozapadnoj Evropi tokom leta, rekli su tržišni stručnjaci za Montel, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

„Neću se iznenaditi ako vidimo cene ispod 20 evra po megavat satu kasnije u trećem kvartalu“, rekla je analitičarka Refinitiva Marina Cigankova.
Naglasila je da dok evropske zalihe gasa rastu, pad cena “plavog energenta” još nije podstakao potražnju za gorivom, a azijska potražnja za tečnom prirodnom gasom takođe je smanjena.

Holandske cene TTF gasa pale su ispod 30 evra po megavat satu prvi put od juna 2021. usled obilnih zaliha, snažnog priliva tečnog prirodnog gasa i slabije potražnje za “plavim energentom”, samo godinu dana nakon istorijskog šoka snabdevanja, izazvanog smanjenjem ruskih tokova prema Evropi.

Nivoi skladišta tečnog prirodnog gasa na kontinentu poslednji put dosad viđeni su na 63 odsto kapaciteta popunjenosti, u poređenju sa 43 odsto pre godinu dana, pokazali su podaci Gas Infrastructure Europe.

„Čini se da bi skladišta mogla biti potpuno puna pre kraja leta“, rekla je Cigankova. „Pretpostavljam da tržište jasno vidi ovaj rizik“, dodala je.Kako bi se tržište uravnotežilo, moglo bi biti potrebno da cene dodatno padnu kako bi se destimulisala veća ponuda kazala je Cigankova.

S tim su se složili i drugi analitičari. „Ako ne vidimo odgovor vođen snabdevanjem, pretpostavljam da je moguća cena od 20 evra po megavat satu rekao je neimenovani britanski analitičar za energetiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari