Rusi oborili cenu nafte 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Cene sirove nafte pale su juče za oko tri odsto nakon što je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao da ne očekuje nove korake članica grupe zemalja proizvođača nafte OPEK + na sastanku koji će se održati 4. juna.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije s obzirom na to da je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman samo 24 sata ranije nagovestio mogućnost još jedne runde smanjenja proizvodnje Novakova izjava ipak predstavlja potvrdu da će OPEK + zadržati proizvodnju nepromenjenom.

Severnomorska sirova nafta Brent, globalna referentna vrednost za naftu, trgovala se za 76,05 dolara, što predstavlja pad od oko tri odsto dok je WTI američka laka sirova nafta istovremeno pala za oko 3,5 odsto na 71,7 američki dolar po barelu. Nakon što je najavljeno smanjenje u aprilu, cene sirove nafte rasle su samo dve sedmice, da bi pale tokom naredne četiri.

– Čeka se procena situacije na tržištu.Ali ne mislim da će biti nekih novih koraka, jer su pre samo mesec dana donesene određene odluke o dobrovoljnom smanjenju proizvodnje nafte od strane pojedinih zemalja zbog činjenice da smo videli sporost globalnog privrednog oporavka – rekao je Novak za list Izvestija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari