Cene hrane u Hrvatskoj skočile duplo više nego u Evropskoj uniji 1Foto: EPA / Fehim Demir

U godinu dana cene hrane u Hrvatskoj skočile su za 20 odsto, dva puta više od prosečnog povećanja cena prehrambenih namirnica u EU, a hleb je poskupio čak 31 posto, pokazuju podaci Eurostata, piše Večernji list.

Hrvatska se prema rastu potrošačkih cena hleba našla među prvih pet država članica s najvećim poskupljenjem. Prva je Mađarska, u kojoj je hleb u godinu dana poskupio 65 odsto, a slede Litvanija, Estonija, Slovačka i Hrvatska s poskupljenjem od 31 do 33 odsto.
Kako prenosi Index, hleb se, inače, nije našao među devet prehrambenih artikala kojima je vlada vratila cene za trećinu i zamrznula ih, kao, na primer, za brašno.
Hrvatska, zapravo, ne zavisi od kretanja globalnom tržištu žitarica jer ih proizvodi dovoljno za vlastite potrebe. Pšenice ima i za izvoz, pa se poskupljenje uglavnom veže uz skuplje energente, struju i gas.
Prema anketi o potrošnji iz 2019. godine, u Hrvatskoj svaki član domaćinstva u proseku pojede 45 kilograma hleba i peciva godišnje, a potroši se i 15 kilograma brašna po osobi, sedam kilograma testenine, jedan kilogram pahuljica i po dva kilograma ostalih proizvoda od žitarica, piše Večernji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari