Cene nafte i gasa pale, ali svejedno i dalje visoke 1F:oto: FoNet/Nenad Ðorđević

Cene gasa i nafte koje su juče znatno skočile danas su pale u odnosu na te postignute vrednosti ali su i dalje veoma visoke.

“Plavi energent” koji je juče dostigao nivo koštanja na berzama od 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara, što je istorijski rekord svih vremena, u međuvremenu je pojeftinio te je njegova vrednost na kraju trgovanja pala na 2.993. dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Danas je pak cena gasa skočila ali nije dostigla jučerašnji rekord već se zaustavila na cifri od 3.309 dolara za 1.000 klubnih metara, što je i dalje veoma visoko.

Kada je reč o ceni nafte tipa “brent” ona je juče prvi put od 2008. godine, kada je zabeležena velika ekonomska kriza, dostigla cenu od 139 dolara po barelu međutim danas je taj rast ublažen za oko 2,6 odsto i cena trgovanja nafte dostigla je 126,42 dolara za barel.

Velikom udaru, odnosno padu svoje vrednosti, a sve to zbog ekonomskih sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Moskvi, trpi i ruska nacionalna valuta rublja. Juče je u jednom trenutku američki dolar vredeo čak 140 rubalja. U međuvremnu, ruska valuta je malo ojačala u odnosu na američku i danas se za jedan dolar može kupiti 130 rublji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari