Cene za utrošenu vodu i iznošenje smeća u Novom Pazaru neće se menjati 1Foto: Gradska uprava Novi Pazar

Građani i pravna lica u Novom Pazaru i u narednom periodu plaćaće račune za utrošenu vodu i iznošenje smeća po starim cenama.

Odbornička većina, u gradskom parlamentu, sa dnevnog reda „skinula“ je zahteve komunalnih preduzeća „Gradska čistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“ o povećanju cena usluga, koje je trebalo da se primenjuju od 1.oktobra.

JKP „Gradska čistoća“ tražilo je da se njihove usluge povećaju za 18 odsto za stambene objekte, a devet procenata za pravna lica.

U obrazloženju zahteva navedeno je da je došlo „do ogromnog poskupljenja enrgenata, rezervnih delova i repromaterijala“, a poskupeo je i radni sat.

Gradsko odeljenje za privredu smatralo je „da se cene usluga iznošenja smeća i ostalih komunalnih usluga mogu povećati samo u zakonskom okviru“ i da treba dozvoliti povećanje od 4,5 odsto.

Kako Danas saznaje, odluka o zaustavljanju poskupljenja usluga „Gradske čistoće“ i skidanju sa dnevnog reda gradskog parlamenta, doneta je na sastanku odborničkog kluba vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP). Obrazloženo je činjenicom, da su cene iznošenja smeća za stambene objekte, za 10 odsto, povećane u martu ove godine.

U istom paketu, nije dozvoljeno ni poskupljenje zakupa tezgi i kioska, za 15 odsto, na novopazarskim pijacama.

Tako, do daljnjeg, iznošenje smeća u gradskoj zoni ostaje 7,82 dinara po kvadratnom metru stana ili kuće, a za seosko područje ostaje 660 dinara bez PDV. Prosečni mesečni računi, za stambene objekte bili su 750 dinara, da je dozvoljeno povećanje cena bili bi uvećani za 150 dinara.
Ovo komunalno preduzeće ima ujednačena potraživanja i dugovanja, od blizu 3 miliona evra. Beleži bolji procenat naplate svojih usluga, 71 odsto od ukupnog broja fakturisanih računa.

Po starim cenovnicima, moraće da posluje i JKP „Vodovod i kanalizacija“. To preduzeće je tražilo da se cene vode za građane povećaju za 17 odsto, a za pravna lica 12 procenata.. Građani će, i dalje, plaćati 67,9 dinara po kubnom metru utrošene vode.

U zahtevu je obrazloženo da je, u poslednjih godinu dana, došlo do znatnog povećanja troškova za električnu energiju. Goriva, materijala i hemijskog tretmana vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari