Centar za zaštitu potrošača Forum obeležio 15 godina rada 1Foto: Danas

Centar za zaštitu potrošača Forum obeležio je danas 15 godina rada predstavljanjem rezultata i dodelom povelja za uspešnu saradnju u oblasti zaštite prava potrošača u Srbiji.

Dnevni list Danas su jedine novine u Srbiji koje su dobile ovo priznanje, uz poruku Foruma da Danas „može da bude primer svim drugim štampanim medijima kako treba obrađivati potrošačke teme“.

Priznanja su dodeljena i nacionalnim televizijama N1 i O2 (bivša B92), pojedinim lokalnim medijskim organizacijama i televizijama, kao i Ministarstvu trgovine, nekim inspekcijama, Regionalnoj privrednoj komori i Bugarskoj nacionalnoj asocijaciji potrošača. Predsednik Foruma Jovan Jovanović podsetio je da je ovo udruženje vodilo kampanje i pokretalo postupke za zaštitu potrošača u vezi sa naplatom televizijske pretplate, poslovanjem mobilnih operatora i postupanjem više javnih preduzeća, pre svega EPS-a. Forum je osnovao prvo regionalno savetovalište potrošača u Srbiji, a posebnim uspehom smatra postupak koji je vodio pred Ustavnim sudom, a koji je okončan odlukom da je obračun kamate komfornom metodom neustavan. Ova kamata čini više od 60 odsto starijih komunalnih dugovanja građana.

„Predstoji nam nova izmena Zakona o zaštiti potrošača i mi ćemo do kraja ovog meseca pripremiti predloge izmena, kao što smo to činili godinama unazad, doprinoseći da taj zakon bude sve bolji. Problem je što se on ne primenjuje, a posebno što ga ne primenjuju javna preduzeća. A ne bi trebalo zaboravljati da građanin koji je nezadovoljan radom EPS-a, vodovoda ili toplane je zapravo nezadovoljan vlašću“, rekao je Profir Živković, pravni savetnik Foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari