Cilj medijski mrak u Šumadiji? 1

Peticija sa više od 10.500 potpisa gradjana Kragujevca očigledno nije bila dovoljan argument, ni za državu, ni za lokalnu samoupravu, da sanira posledice loše privatizacije i obezbedi opstanak Radio televizije Kragujevac, saopštio je danas sindikat „Nezavisnost“ RTK.

Sindikat zbog toga sumnja da je stvarni, postizborni interes vlasti, „opstanak medijskog mraka u Kragujevcu i Šumadiji“, navodi se u saopštenju.

Zaposleni u Radio televiziji Kragujevac su ponovo obavestili javnost da se višemesečna agonija nastavlja, 60 ljudi nije primilo 10 zarada i doprinose i nema naznaka da će uskoro dobiti zaostale plate, kao i da će biti pokrenut radio i televizijski program, piše u saopštenju.

U proteklih deset dana država je obećala zaposlenima u RTV Kragujevac socijalni program, povezivanje staža sa nulom, overene su im zdravstvene knjižice, a doneta je i izmenjena Uredba koja daje mogućnost da lokalna samouprava uz zahtev Ministarstvu privrede i Vladi preuzme medije kod kojih je raskinuta privatizacija na period ne duži od 6 meseci.

Posle sastanaka delegacije RTV Kragujevac sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem nije postignut dogovor o načinu namirenja zaostalih zarada na osnovu potraživanja te medijske kuće od gradske uprave, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik nije pristao na potpisivanje Sporazuma o dinamici realizacije zaostalih zarada svim zaposlenima, a ni o postupanju po izmenjenoj Uredbi i o roku za pokretanje programa RTK, navodi sindikat.

Sindikat zato zahteva od gradonačelnika Kragujevca da do 12.aprila pronadje način za saniranje teškog finansijskog stanja u RTK, koje je posledica katastrofalne privatizacije koju je podržala gradska vlast svojim odlukama, istakao je sindikat.

Sindikat traži da predstavnici Grada Kragujevca i reprezentativnog Sindikata „Nezavisnost“ Radio televizije Kragujevac zaključe sporazum u kome će da bude naveden precizan rok za preuzimanje medijske kuće i početak emitovanja programa.

U Sporazumu mora da budu navedeni rokovi kada i kako će se radnicima koji su odlučili da ostanu u preduzeću, tako i zaposlenima koji su se u anketi izjasnili za socijalni program, biti isplaćene zarade, doprinosi i druga potraživanja, precizirao je sindikat.

Od ministra privrede i ministra kulture i informisanja zahtevamo da ispune obaveze koje su preuzeli u vezi sa opstankom RTV Kragujevac, kao i da obezbede realizaciju obaveza na nivou lokalne samouprave, ističe sindikat u

saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari