Ministarstvo finansija Crne Gore pokrenulo je pitanje direktnog platnog prometa između sa Srbijom i zahtev za rešavanje tog dugogodišnjeg problema uputilo centralnoj banci te države, piše poslovni portal Bankar.me.

Prema rečima ministra finansija Aleksandra Damjanovića, uskoro se očekuju predlozi o modelu kojim bi se prevazišla dugogodišnja biznis barijera u poslovanju i smanjili troškovi građanima i privredi.

Iz tog ministarstva podsjećaju da su se vlade dve države, prilikom nedavne posete crnogorske delegacije Beogradu, saglasili kako se direktni platni promet mora što pre regulisati.

“Verujem da ćemo u najkraćem mogućem roku riješiti bespotrebnu kočnicu u ekonomskoj relaciji Crne Gore i Srbije. Videćemo da li će to biti kroz takozvani sistem kliringa – koji postoji – ili kroz sistem platnog prometa u skladu sa standardima EU. Komunikacija dve centralne banke je uspostavljena. Očekujemo brzo konkretne predloge modela rešavanja ovog višedecenijskog problema, koji je velika biznis barijera privrede dve države, poskupljuje i otežava im poslovanje, dok pojedine banke ekstra profitiraju”, naglasio je ministar Damjanović.

Skupštini Crne Gore je dostavljen Predlog zakona o platnom prometu i rasprava o njemu kao I rešenje ovog pitanja očekuje se u najskorijem roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari