Ćulibrk: Moramo prvo da zajmimo pa onda da dajemo novac 1Foto: Medija centar Beograd

Pre nego što „sipamo još malo novca“, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio novi niz mera pomoći privredi pogođenoj pandemijom, moraćemo novac da pozajmimo, ocenio je danas glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk.

Ćulibrk je za N1 rekao da smo već do polovine jula napravili minus u državnoj kasi od 2,6 milijarde evra, što je planirani deficit za celu godinu rebalansom od 3,2 milijarde.

„Mere koje je najavio predsednik, iako to nije u njegovoj nadležnosti, koštaće još 600 miliona, što znači da smo neku nedelju iza polovine godine ispucali ceo planirani minus za ovu godinu, i pitanje je samo da li će prvi zadatak nove vlade biti rebalans budžeta da se proširi deficit“, objasnio je on.

Ćulibrk smatra da nema šanse da u avgustu, septembru i oktobru prihodi budu dovoljni da se pokriju sve planirane potrebe.

„Ukupno svakog sata od početka godine rastao je javni dug za 880.000 evra, a minus u državnoj kasi veći je za 550.000 evra svakog sata. I, sad, kad kaže neko – sipaćemo, još i imamo para, treba da objasni kako ćemo sipati i gde ćemo da nađemo te pare“, upozorio je Ćulibrk.

„Ponašamo se kao pijani milioneri, delimo i šakom i kapom i kome treba i kome ne treba“, smatra Ćulibrk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari