Da li će građani morati bankama da vraćaju novac dobijen na sudu? 1Ilustracija Foto: Pixabay / jarmoluk

Izgleda da je pitanje naplate troškova obrade kredita i premije osiguranja kredita kod NKOSK okončano jučerašnjim odlukama Vrhovnog kasacionog suda.

Naime Građansko odeljenje najviše sudske instance u Srbiji donelo je dopunu pravnog stava iz 2018. godine na konto kog su sudovi u desetinama hiljada slučajeva presuđivali u korist klijenata, da “banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga, pa odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništava pod uslovom da je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita”. Pored toga naglašeno je da se troškovi iskazuju u procentualnom iznosu i kroz efektivnu kamatnu stopu. Takođe se kaže da “banka nije dužna da posebno dokazuje strukturu i visinu troškova koji su obuhvaćeni zbirnim iznosom troškova kredita, navedenim u ponudi koju je korisnik kredita prihvatio zaključenjem ugovora o kreditu”.

Što se tiče kredita osiguranih kod NKOSK donet je stav da “pravno je valjana odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da plati banci premiju osiguranja kod NKOSK, pod uslovom da je ta obaveza jasno predočena korisniku kredita u predugovornoj fazi iskazivanjem ove vrste troškova kredita i njegovog procentualnog i nominalnog iznosa u ponudi. Banka nije dužna da korisnika kredita upozna sa strukturom i načinom obračuna premije osiguranja kredita”.

Dakle, banke su u pravu. Otvara se pitanje šta će sada biti sa svim onim pravosnažnim presudama u kojima su klijenti već naplatili novac od banaka. Advokat Nemanja Injac ističe da je prvo pokušano promenom Zakona o parničnom postupku, pa onda donođenjem autentičnog tumačenja zakona i treći pokušaj je stav VKS.

“Prema dosadašnjem stavu VKS sudije su tražile od banaka da dokažu da su postojali troškovi obrade kredita. Sada se to više ne traži, već je dovoljno da se da iznos u procentualnom iznosu. Sada svi postupci za koje smo mislili da su okončani, ali za koje su banke tražile revizije, u stvari nisu okončani. Građani će morati da vrate novac koji su dobili od banaka i još da plate advokate banaka u sporovima”, smatra Injac.

Advokatska komora juče je objavila saopštenje u kome je izrazila protivljenje pravnom stavu VKS i pozvala ovu instituciju da razgovara sa predstavnicima advokature „kako bismo sprečili nesagledive posledice koje
mogu nastatu u funkcionisanju pravosuđa i pravnog Sistema u Republici Srbiji“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

31 reagovanja na “Da li će građani morati bankama da vraćaju novac dobijen na sudu?”

  1. Koristio sam kredit kod banke posle 2000 . godine i naravno da mi nije palo na pamet da tužim banku da mi vrati novac koji mi je uzela na ime troškova obrade . Jerbo , u mom selu kažu: „Kad ide june , nek ide i uže“ . „Alalio“ sam to i rek’o: „Bilo pa prošlo“!

  2. A sta je sa nemenjamjem kamatne stope na stambene kredite sa promenjljivom kamatom koju smo potpisali u ugovoru sa bankom.Kamata i dalje se obracunava po starom od 7% a pala je 3 koma nesto.Znaci opet ista prica kao sa kreditima u svajcarcima samo da banke ne propadnu svaka cast nama netreba korona da nas unisti.Mi lepo imamo banke …….uzas.Imaju monopol drzava ih stiti a Kompromis kako to gordo zvuci.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.