Da li će Zrenjanin uspeti da izda poljoprivredno zemljište ? 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

U Zrenjaninu je raspisan oglas za drugi krug nadmetanja za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini a rok prijavljivanje je 6. april.

Prijave se vrše preko Uprave za poljoprivredno zemljište

U zakup je oglašeno 7.684 hektara zemljišta, u katastarskim opštinama Zrenjanin i okolnim selima. To je površina neznatno manja od one koja je oglašena pre mesec dana i na kojoj nije bilo mnogo ponuda.

Gde je zapelo i da li je reč o lošijoj zemlji, kako se može čuti među ratarima, i zašto na licitacijama ima sve manje poljoprivrednika pitali smo u Zemljooradničkoj zadruzi Zrenjanin, gde kažu da su mnogi ratari odavno odustali od licitacija.

„Ja sam lane naseo i dao ponudu za parcele u Aradcu, ispalo je da su neki ljudi u posedu već 20 godina ali da to nije regulisano u katastru, jedva sam vratio depozit. U Zrenjaninu znam situaciju ali u drugoj katastarskoj opštini ne znam, i neću više da nudim. U samom Zrenjaninu znam da nema ništa kvalitetno, to su neki restlovi koje niko neće a sve što vredi izdato je na 15 godina“, objašnjava zrenjaninski poljoprivrednik i član zadruge Slavko Vukov.

Kaže da je pokušao detaljno da prouči ponudu njiva na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište ali da u tome nije uspeo.

„Pokušao sam na toj digitalnoj platformi da pregledam ponudu parcela, ali jednostavno nisam uspeo i odustao sam. Ranije je to bilo pregledno a od kad su unapredili sistem, ništa ne mogu da nađem“, kaže Vukov.

U novom oglasu navodi se da se većina državnog zemljišta daje u zakup na 15 godina, dok se deo poljoprivrednog zemljišta daje na period od godinu dana.

Postupak javnog nadmetanja obavlja se elektronskim putem, preko aplikacije za sprovođenje javnog nadmetanja na internet stranici Uprave za poljoprivredno zemljište, Ministarstva poljoprivrede Srbije. Rok za otvaranje ponuda je osam dana od njihovog dostavljanja. .

U prvom krugu davanja u zakup i na korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu nuđeno je 7838 hektara. Prema podacima Uprave za poljoprivredno zemljište, bilo je 22 nadmetanja, dok je za samo 48 hektara data ponuda. Ponude su se kretale od 7.050 do 200.200 dinara po hektaru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari