Da li možemo u Četvrtu industrijsku revoluciju? 1Foto: Pixabay/Geralt

Već pet godina u svetu se govori o Četvrtoj industrijskoj revoluciji, o indsutriji 4.0 koja će promeniti shvatanje koncepta poslovanja, već tri, četiri godine u Srbiji se govori o tome da je to voz koji može da nas približi razvijenim zemljama, ukoliko se na njega ukrcamo.

Ovo je jedna od najvažnijih tema i na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu.

Prema rečima Dragana Đuričina, profesora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i predsednika Udruženja korporativnih direktora Srbije ciljevi nove industrijalizacije su da industrija 4.0 dostigne 40 odsto industrijske proizvodnje i da industrijska proizvodnja skoči sa 20 na 35 do 40 odsto BDP-a do 2030. godine.

Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu smatra da su ove stope moguće, ako fakulteti nastave da rade na ovome i ako budu podržani od strane makroekonomske politike.

„Razvoj proizvoda u koje je ugrađeno mnogo znanja je ključ. Nakon industrijske revolucije u prošlom veku, potrebna je nova indsutrijalizacija. Sada se proizvodnja visokotehnoloških delova koncentriše oko Beograda i Novog Sada, a deluje da bi se takva proizvodnja mogla iz sveta doseliti ovde“, optimističan je Mitrović ukazujući da pre svega mora doći do konverzije naučnih istraživanja u komercijalne proizvode, što kod nas do sada nije postojalo.

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku ocenio je da je Srbija, kao i ostale razvijene zemlje, od 2000. do 2015. bila u fazi blage deindustrijalizacije, a da se od 2015. nalazimo u fazi rasta.

„Ukupna industrija održava udeo od 20 odsto u BDP-u, ali dolazi do promene straukture. Udeo hajtek proizvoda u izvozu je povećan sa 15 odsto u 2005. na više od trećine. U 2005. je Hrvatska imala pet puta veći izvoz hajtek proizvoda od Srbije tada, a sada Srbija ima 15 odsto veći izvoz visokotehnoloških proizvoda“, ocenio je Kovačević dodajući da je za uspešnu industrijalizaciju potrebno sprovesti reforme, a pre svega reforme javnih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari