Da li politika Srbije prema Rusiji može ugroziti poslove naše privrede sa EU? 1Foto: Pixabay/Sauerlaender

Politički pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji mogli bi da se preliju i na ekonomiju, ako već nisu.

Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku kompanijima ističe da za sada nema signala o odlasku stranih investitora, ali se u razgovorima menadžera naših preduzeća i kupaca iz inostranstva, stranci sve češće interesuju o političkom kursu Srbije i kako bi se to moglo odraziti na posao.

„Na sajmovima koji su od letos zaživeli, našim kompanijama se upućuju pitanja u vezi stava Srbije o sankcijama Rusiji. U početku to nije bila tema, ali se u evropskim medijima sve češće pojavljujemo kao zemlja koja ne uvodi sankcije Rusiji, koja se ne usklađuje sa politikom EU.

To plaši strane kompanije, pa njihovi menadžeri u razgovorima sa predstavnicima naših preduzeća, uglavnom malih i srednjih, koja nemaju iza sebe centrale u inostranstvu, postavljaju pitanja šta ako dođe do nekih sankcija EU prema Srbiji, o garancijama isporuke robe, o eventualnim dodatnim osiguranjima za takve slučajeve.

Interesuju ih procene naših preduzeća da li bi do toga moglo da dođe“, prenosi iskustva nekih kompanija članica Mreže uglavnom iz metalskog sektora i proizvodnje nameštaja.

On dodaje i da je nekoliko naših preduzeća preskočeno kod dodeljivanja nekih sezonskih poslova koje su tradicionalno dobijali.

Prema njegovim rečima, navodno je menadžment dobio uputstva da rade sa firmama iz EU, čak i ako daju skuplje ponude od naših preduzeća, u strahu od mogućih problema u slučaju neke vrste izolacije.

On napominje i da se našim firmama ne isplati da plaćaju dodatna osiguranja.

„To su za sada pojedinačni slučajevi, ali bilo bi zabrinjavajuće ako bi se nastavio taj trend. Ima i nekih izolovanih slučajeva da su naše kompanije otvorile firme u Hrvatskoj, Bugarskoj ili Sloveniji za slučaj da bude otežano poslovanje, pa da pokušaju robu da prodaju kao da je iz EU“, objašnjava Rajić.

Dragoljub Vukadinović, predsednik Metalca tvrdi da njegovoj kompaniji koja radi i u Rusiji i EU i SAD takva pitanja nisu postavljali ni kupci ni prodavci.

„Poslovni ljudi ne razmišljaju na način na koji to rade političari, mada se na kraju svi moramo povinovati politici. Imamo drugih problema, kao što je smanjenje tražnje u EU i SAD, probleme sa distribucijom u Rusiji, ali niko nam nije čak ni zaoštravao uslove u smislu rokova isporuke ili plaćanja“, kaže Vukadinović.

Ni Nebojša Atanacković iz Udruženja poslodavaca Srbije nije čuo za slučajeve da je politika Srbije prema Rusiji uticala na poslovanje naših kompanija u inostranstvu.

„Teško je sada razlučiti efekte politike od efekata recesionih kretanja u SAD i EU. Ja nemam informacije da se neko žalio na to, ali sigurno se može očekivati da se to u nekom trenutku počne dešavati.

Opet, s druge strane veliki broj firmi iz Rusije i Ukrajine, posebno iz IT sektora se otvara u Srbiji, pa će to donekle neutralisati takva eventualna dešavanja“, napominje Atanacković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari