Da li pomoć od 5.000 dinara rešava probleme mladih u Srbiji ili je reč o unapred "bačenom" novcu? 1Foto: Shutterstock/Djalek

Dok predstavnici vlasti ističu da je nova novčana pomoć države mladima od pet hiljada dinara za njih značajna, ekonomisti kritikuju takvu meru uz konstataciju da ona neće rešiti egzistencijalne probleme omadine, te da je stoga reč o praktično bačenom novcu.

Ministar finansija Siniša Mali kazao je da je stavka o pomoći mladima u iznosu od 5.000 dinara uključena u rebalans budžeta, i da je rok za prijavljivanje na novi poziv mladima za dodelu pomoći od 1. do 15. decembra.

On je podsetio da je država dosad dva puta pomogla mlade sa po 100 evra i da sada stiže treća novčana pomoć za njih u vrednosti od 5.000 dinara.

Prema njegovim rečima, mladi će dobijeni novac iskoristiti za doček Nove godine, na dečka ili devojku, roditelje.

– Nama se taj novac vraća, i mi ćemo kroz PDV da vratimo deo novca u budžet, a naše trgovine i prodavnice će taj novac dobiti takođe – istakao je Mali.

Pravo na pomoć ostvaruju osobe od navršenh 16 do 29 godina života, na dan stupanja na snagu zakona koji reguliše ovo pitanje. Kako bi se dobila pomoć potrebno je prijavljivanje svih onih koji ispunjavaju uslove, osim primalaca novčane socijalne pomoći i osoba u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Savetnik za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija kaže za Danas da su nadležni mogli da nađu bolji način da pomognu mladima umesto što im dodeljuju jednokratnu novčanu pomoć.

– Dugoročno gledano za interese mladih ljudi je daleko značajnije da se uloži novac u poboljšanje kvaliteta obrazovanja. Da ono bude takvo da diplome stečene u zemlji imaju priznanje i ugled u inostranstvu, kao što je to nekada bio slučaj. Isto tako za mlade bi bolje bilo da se novac ulaže u osmišljavanje programa koji bi im omogućili zapošljavanje i na taj način rešili njihovo egzistencijalno pitanje – kaže Bušatlija.

On ističe da ne vidi šta mladi dobijaju sa sumom od svega 5.000 dinara i na koji im način to može pomoći u egzistencijalnom smislu.

– Sa druge strane mladim ljudima je svaka pomoć dobrodošla jer su ili nezaposleni ili su tek počeli da rade pa im primanja nisu visoka – napominje Bušatlija.

Ekonomista Milan R. Kovačević navodi da kada se analizira potez nadležnih vezan za dodeljivanje novčane pomoći mladima prvo treba utvrditi šta je bio cilj.

– Ako je cilj da mladi dobiju novac kako bi se proveli to je onda jedan segment. Sa druge strane ako je cilj da se egzistencijalno pomogne omladini onda je trebalo napraviti kriterijume po kojima se pomoć dobija. Jednostavno, postoje mladi kojima je ona nužna i njima je treba dodeliti a među njima ima i onih koji je ne trebaju. Dakle i ovoga puta kao i ranije kada je Vlada delila novac određenim kategorijama društva dolazi do nepotrebnog rasipanja sredstava – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari