Danas saznaje: Koja srpska firma proizvodi nanu za čaj uništen u Hrvatskoj zbog rizika za zdravlje i šta kažu u kompaniji? 1Foto: Pixabay/Congerdesign

Čaj od nane u Hrvatskoj uništen je zbog sirovine koja je uvezena iz Srbije, a koja je sadržala previsoku količinu alkaloida, prema standardima Evropske unije. I dok ove supstance u većim količinama mogu biti kobne po ljudsko zdravlje, proizvođač sporne pošiljke tvrdi da se ovi alkaloidi nalaze i u hlebu, mleku, medu…

Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) objavio je početkom decembra da se povlači čaj od nane iz Hrvatske sa sirovinom, odnosno lišćem nane, koje je uvezeno iz Srbije.

U tom čaju su, kako je objašnjeno, pronađeni pirolizidinski alkaloidi, koji predstavljaju jedinjenje koje je centralna struktura više različitih alkaloida.

Kako je RASFF objavio, postoji rizik za zdravlje vezan za ovaj čaj, koji može biti ozbiljan.

EPO, nezavisna kompanija koja proizvodi visokokvalitetne botaničke ekstrakte, objavila je da ovi alkaloidi mogu biti toksični za ljude.

Takođe, smatra se da ovi sastojci mogu biti vrlo opasni za jetru i pluća.

U najvećem riziku su, prema objavama EPO, ljudi koji u velikim količinama konzumiraju čajeva, kao i med.

Proizvođač Agristar iz Hrvatske ranije je potvrdio za Danas da je sporni čaj povučen iz prodaje i pre ovog upozorenja.

Iz ove kompanije objasnili su da proizvod nije distribuiran van tržišta Hrvatske, a od Ministarstva poljoprivrede dobili smo isti odgovor kada je u pitanju domaće tržište.

Do sada nije bilo poznato ko je srpski proizvođač sporne nane, ali Danas saznaje da je u pitanju kompanija Euro Herbs doo iz Novog Sada. Ministarstvo poljoprivrede je ovaj podatak dostavilo našem listu na osnovu zahteva za uvid u informacije od javnog značaja.

Ova kompanija bavi se preradom, uvozom i izvozom lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja.

Podsećamo, još 2016. godine Hrvatska agencija za hranu objavila je naučni članak u kome se ukazuje da su glavni problem po pitanju ljudskog zdravlja PA-ovi koji kontaminiraju hranu koja ih prirodno ne sadrži.

Takođe, u pomenutoj studiji istaknuto je da su upravo čajevi označeni kao prehrambeni proizvod koji bi mogao biti glavni izvor izloženosti ovim kontaminantima.

Osim toga, eksperimenti na životinjama otkrili su kako neki od njih mogu biti genotoksični kancerogeni, te imati embriotoksične posledice, iako ne postoje konkretni dokazi o ovim štetnim delovanjima za ljude.

Danas saznaje: Koja srpska firma proizvodi nanu za čaj uništen u Hrvatskoj zbog rizika za zdravlje i šta kažu u kompaniji? 2
Foto: Shutterstock/New Africa

Direktor kompanije „Euro Herbs“ Marko Oluški za Danas navodi da je ova regulativa krenula u Evropskoj uniji (EU) pre oko dve godine, a da nigde drugde na svetu ne postoji ta regulativa, ni na jednom kontinentu niti državi, van EU, u kojoj je ova količina alkaloida problematična.

On naglašava da je nerazumno to što je najmanja količina dozvoljena u čaju, a u pšenici i ostalim takvim kulturama, pa i u brašnu ili hlebu, koji ljudi svakodnevno jedu, dozvoljena koncentracija je, kako kaže, nekoliko stotina puta veća.

„Naučni radovi vezani za alkaloid skopolamin pokazuju oprečne informacije, ali prema nekim izveštajima 10 miligrama dnevno može biti smrtonosno za decu, dok je kod odraslih 100 miligrama problematično, ali na odrasle ljude ne utiče kobno, odnosno nema smrtnih ishoda. Prosek sadržaja po jednoj dozi čaja je 0,000486 mikrograma zbira alkaloida, dakle dete za efekat od 10 miligrama, koliko bi bilo smrtonosno, treba da popije 20.000 šoljica čaja“, objašnjava Oluški.

On kaže da su oni kao grupacija imali sastanke na ovu temu i pre ovoga što se desilo u Hrvatskoj.

„Kod nas će isti ti zakoni biti prekopirani i mi ćemo to morati da sledimo. U ovkiru naše grupacije urađena je radna verzija vodiča i uputstva svim sakupljačima, beračima i proizvođačima lekovitog i aromatičnog bilja, na koji način bi moglo preventivno da se uradi šta treba da se uradi“, kaže Oluški.

Kako dodaje, na proleće, kad krene nova sezona, biće organizovani naučno-stručni skupovi i biće pozvani svi proizvođači i sakupljači, ko god je zainteresovan da im se objasni od kojih biljaka to potiče, na šta treba da obrate pažnju, kako to bilje treba sakupljati i slično.

„Meni je to bitno kao izvozniku, da edukujem ljude sa kojima sarađujem o tome šta se sme, a šta ne. Dobiće uputstva i vodiče gde će sve biti objašnjeno“, ističe Oluški.

Što se tiče sporne pošljike, on kaže da je inspekcija u Hrvatskoj tražila da se to sve sakupi na jedno mesto i da se uništi.

„Postoji Evropski sistem za uzbunjivanje, pa je zato problem nastao i kod nas i zato je nama inspekacija bila dve nedelje u prostorijama i sve su prečešljali“, navodi Oluški.

On objašnjava da u prirodi ima minimum 6.000 biljaka koje u sebi sadrže alkaloide.

„U prirodi to da li ćete nekog korova imati više ili manje zavisi od toga kakva je godina, nekih ima više kad je kišna godina, nekih kada je sušna i slično. Ti alkaloidi se nalaze na tim korovskim biljkama, a jedna od najpoznatijih biljaka koja sadrži alkaloide je i ambrozija za koju ništa nije preduzeto, bar ne u dovoljnim količinama na državnom nivou da se ona uništava“, tvrdi naš sagovornik.

Kako objašnjava, vetar kad duva nosi tu ambroziju i kao što ona smeta ljudima, tako smeta i biljkama.

„Nalepi se na njih, a to se golim okom ne vidi. Pritom su analize za utvrđivanje toga veoma skupe. To isto se dešava i pšenici, kukuruzu i suncokretu, toga jednostavno imate puno i imate ga svuda. Uzeo sam ambroziju kao primer jer je najpoznatija, ali ima preko 6.000 takvih biljaka“, ukazuje Oluški.

Ovi alkaloidi, kako dodaje, mogu da se nađu isto tako i u mleku, u hlebu, u medu i sličnim proizvodima.

Asistentkinja Katedre za primenjenu hemiju Hemijskog fakulteta u Beogradu Slađana Savić potvrdila je ranije za Danas da preradom sirovina, uglavnom biljaka, PA mogu da se pronađu i u medu, mleku, jajima, ali i čajevima i biljnim začinima.

Ona je govoreći o tome zašto PA može biti koban za ljude, navela da pomenuta jedinjenja u svom sastavu imaju i azot, osim ugljenika i vodonika.

„Prirodno ih proizvode razne vrste gljiva, biljaka i životinja i pripadaju takozvanim sekundarnim metabolitima organizama. To su supstance koje nisu potrebne za rast, razvoj i reprodukciju, ali za određeni organizam predstavljaju specifičnu prednost u odnosu na konkurentne organizme. Oni im povećavaju mogućnost preživljavanja tako što negativno deluju na predatore“, kazala je Savić.

Ali, kako je pojasnila, pitanje negativnog efekta alkaloida na organizam zavisi od unete doze.

„Ljudi su kroz istoriju naučili da koriste pojedine alkaloide, kao što su nikotin iz duvana ili teobromin iz čokolade. Danas se sve više lekova sintetiše u hemijskim laboratorijama po uzoru na alkaloide iz prirode“, pojasnila je Savić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari