Danas utvrdio: Poslanica SNS Staša Stojanović prekršila zakonsku obavezu 1Foto: N1

Poslanica Srpske napredne stranke Staša Stojanović prekršila je zakonsku obavezu da prijavi i istovremeno zatraži saglasnost Agencije za sprečavanje korupcije za rad na drugom poslu, konkretno onaj koji obavlja u privrednom društvu Elektrodistribucija Srbije, jer to nije učinila u predviđenom roku.

Kako je Danasu rečeno u Agenciji za sprečavanje korupcije javni funkcioneri, dakle i poslanici Skupštine Srbije, ukoliko u trenutku stupanja na javnu funkciju obavljaju drugi posao ili delatnost, imaju dužnost da o tome obaveste Agenciju i to u roku od 15.dana od dana stupanja na javnu funkciju.

Takođe, javni funkcioner čija javna funkcija zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalan rad, ne može da obavlja drugi posao ili delatnost, bez saglasnosti Agencije za sprečavanje korupcije.

S obzirom da je Skupština Srbije konstituisana 1.avgusta prošle godine, dakle pre više od pet i po meseci, rok koji je poslanica Stojanović imala da prijavi da je zaposlena u Elektrodistribuciji Srbije istekao je 15. avgusta.

Shodno tome, Agencija za sprečavanje korupcije protiv poslanice Staše Sojanović pokrenuće postupak provere ispunjenosti uslova za pokretanje postupka za odlučivanje o postojanju povrede odredaba Zakona o sprečavanju korupcije.

Sa druge strane, odgovarajući na medijske tvrdnje da Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavila obavljanje funkcije u državnom preduzeću, Staša Stojanović u izjavi za Danas je to kategorično demantovala uz tvrdnju da je rok za prijavljivanje imovine i prihoda do 15.maja ove godine.

Ipak, kako se navodi u dopisu koji je Danasu dostavljen iz Agencije za sprečavanje korupcije reč o dve različite stvari. Naime, vanredna obaveza prijavljivanja predstavlja slučaj u kome su imovina ili prihodi javnog funkcionera bitno promene u prethodnoj godini.

Javni funkcioner je dužan da to učini do isteka roka za podnošenje godišnje poreske prijave za utvrđivanje poreza na dohodak građana, odnosno do 15. maja tekuće godine. Redovno prijavljivanje se pak vrši u roku od 30 dana od dana izbora.

Međutim, to nema nikakve veze sa činjenicom da je Staša Stojanović imala zakonsku obavezu da do 15.avgusta prijavi da radi u Elektrodistribuciji Srbije a bez dozvole Agencije za sprečavanje korupcije nije moguće istovremeno obavljati poslaničku i funkciju u preduzeću.

Podsećanja radi, mediji u Srbiji objavili su da se u biografiji poslanice SNS Staše Stojanovič navodi da je završila Fakultet tehničkih nauka na smeru inženjerski menadžment, koji je završila nakon diplomskog rada pod nazivom “Mediji i javni interes u Srbiji”. Objavljeno je i da je zaposlena u Elektrodistribuciji Srbije od 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari