Danasova anketa: U kakvoj finansijskoj situaciji se nalaze građani i da li raspolažu novcem na isti način kao i pre? 1Foto: Isidora Martać

Period inflacije utiče na život svih građana, porast cena i otežan život osetili su kako studenti tako i zaposleni građani Srbije. Anketa Danasa pokazuje različita mišljenja, ali je Danasovim sagovornicima jedno zajedničko – porast cena je sve iznenadio. Kako onda oni raspolažu novcem i da li vide „svetlost na kraju tunela“?

Studentkinja Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu rekla je za Danas da „dosta više troši, jer za 1000 dinara više ne može da kupi ni osnovne stvari, dok je pre mogla da kupi znatno veću količinu namirnica“.

Ona kaže da to dosta utiče na njen studentski život i da je sada u takvoj situaciji gde mora da zatraži veću finansijsku pomoć od roditelja, ističući da te finansije mnogo utiču kako na njih, tako i na sve u porodici, pogotovo jer je student koji plaća školarinu.

U malo boljoj situaciji našao se student Matematičkog fakulteta koji kaže da se troši više, ali da se on oslanja na svoju studentsku stipendiju.

Za razliku od onih kolega koji žive u studentskim domovima i nisu iz Beograda, Radoš kaže da ima sreće jer živi sa roditeljima i od njih ima finansijsku podršku, a takođe dodaje da „roditelji nemaju neke velike promene u funkcionisanju i normalno žive“.

Penzionerka koju smo sreli u ulici Knez Mihailova, za Danas je istakla da su cene nenormalno skočile i da je najveći problem sa cenama hrane i režija, a da ona lično novac najviše ulaže na hranu. Količina novca koju sada izdvaja je za oko 50 odsto veća nego pre par meseci.

„Ne može više normalno da se raspolaže novcem i da se štedi sa strane. Sve ide na život i obaveze. Penzije ne mogu da proprate život“, ističe ona i dodaje da ljudi jedva sastavljaju kraj sa krajem, ali da ona ima malo manje poteškoće jer joj penzija nije minimalnog iznosa.

Bračni par u penziji u prolazu je kroz osmeh dodao da „raspolažu novcem kako moraju i mogu“ i da normalno funkcionišu jer imaju dve penzije koje služe za osnovne životne potrebe.

Zaposleni sagovornici su imali slične odgovore gde je mlad zaposlen roditelj istakao da „nije problem u štednji novca u porodici koliko u tome što je vreme samo po sebi nestabilno, pa iz dana u dan ne znaju šta da očekuju jer nema svetla na kraju tunela“. Dodaje i da su se potrošnje za osnovne životne namirnice povećale za oko 30 do 40 odsto.

Majka troje dece na naše pitanje o potrošnji kroz osmeh je rekla da bi volela da može da štedi, ali da nažalost to nije moguće i da živi dosta skromnije.

Ana Milenković koja radi u Institutu za srpski jezik na trenutak je zastala i razmišljala o načinu na koji ona sada raspolaže novcem, a onda odgovorila da funkcioniše na isti način kao i do sad, ali da je cene sa kojima se susreće iznenađuju i da od ukupnih primanja od kojih je 40 odsto izdvajala na hemiju i prehrambene proizvode sada izdvaja sigurno 55.

Primetili smo da građani sa kojima je Danas razgovarao više nisu iznenađeni situacijom i da su poteškoće sa novcem već postale navika i svakodnevnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari