Dejan Bulatović: Stočni fond je desetkovan i to je ogroman problem za koji je potrebno hitno rešenje 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

„Nakon više od dve godine uporne borbe sa Ministarstvom poljoprivrede, prvi put je prihvaćena naša inicijativa vezana za pomoć uzgajivačima mlečnih goveda, koja se ogleda u bespovratnoj isporuci 15.000 tona merkantilnog kukuruza. Ovo je jedan od načina da se pomogne stočarima, koji posluju u izuzetno lošim uslovima“ izjavio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde i narodni poslanik Dejan Bulatović.

Bulatović je istakao i da samo ova jedna mera neće biti dovoljna da se popravi stanje u domaćem stočarstvu.

„Problem u stočarstvu ovim nije rešen, kao što nije rešeno ni rapidno pražnjenje štala, kokošinjaca i svinjaca. Stočni fond je desetkovan i to je ogroman problem za koji je potrebno hitno rešenje. Sela se i dalje gase, subvencije su niske, mladi poljoprivrednici odustaju i odlaze iz sela. Zato je neophodno da se ova praksa pomoći i rešavanja problema poljoprivrednika nastavi, a ne da ostane samo mrtvo slovo na papiru“, naglasio je Bulatović.

Naveo je i neke od mera koje je neophodno da ministarstvo uspostavi radi oporavka poljoprivrede.

„Mere koje je neophodno da ministarstvo poljoprivrede hitno primeni su i povećanje subvencija na 12.000 dinara po hektaru, potpuno ukidanje akciza na gorivo za poljoprivredu, garantovanje otkupnih cena poljoprivrednim proizvođačima koji potpišu ugovor sa državom. Insistiramo takođe i da se voćarima smanje troškovi usluge hladnjača, kao i to da se omoguće hitne subvencije kako bi se smanjio nivo ulaganja, a povisila dobit voćara“, zaključio je Bulatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari