Deset dana kroz ravnicu za Dan Dunava 1

Osma po redu regata „Vode Vojvodine“ isplovila je iz Novog Sada na desetodnevno krstarenje ravnicom.

Polazak regate obeležen je prolaskom brodova kroz novosadsku prevodnicu koja spaja Dunav i kanal DTD. Regata je krenula na put dug 300 kilometara duž kanala Bačke i Dunavom, na kružnoj ruti Novi Sad – Bački Petrovac – Odžaci – Srpski Miletić – Sombor – Bezdan – Sombor – Karavukovo – Bačko Novo Selo – Novi Sad.

Javno preduzeće „Vode Vojvodine“ tradicionalno organizuje regatu povodom 29. juna – Dana Dunava, i ona je jedna od najvećih višednevnih rekreativnih plovidbi u našoj zemlji. U regati ove godine učestvuje oko 80 brodova, sa više od 200 članova posade. Među panonskim mornarima je i oko četrdesetoro dece školskog i predškolskog uzrasta. Domaćim nautičarima, uglavnom iz Novog Sada i Beograda, pridružili su se i učesnici iz inostranstva – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Holandije.

Organizacijom regate ovo preduzeće promoviše plovne potencijale Vojvodine, plovidbu i nautički turizam, ali i afirmiše život na vodi i uz vodu. Ovogodišnjom regatom se obeležava i 160 godina prevodnice Bezdan, izuzetno značajnog objekta industrijske baštine na vojvođanskim kanalima na kom je prvi put u Evropi primenjeno podvodno betoniranje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari