Dević: ATP “Vojvodina” primer otežavanja ulaganja domaćim investitorima 1FOTO Stanislav Milojković

Kako bi potvrdio tvrdnje izrečene na Kopaonik biznis forumu da su strani investitori u Srbiji privilegovani, a da privredni ambijent ne pogoduje domaćim, odnosno odgovorio na poziv Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije da se iznese dokaz da je “država otežala ulaganje domaćim investitorima” bivši vlasnik ATP “Vojvodina” Ilija Dević oglasio se saoopštenjem u kome je naveo svoj primer.

Guvernerka NBS je naime tokom ovogodišnjeg održavanja Kopaonih biznis foruma pozvala da joj se pokaže “ analiza efekata gde je država otežala ulaganje domačim investitorima”.

– Pa evo, javljam se i podsećam, da je ATP ”Vojvodina” čiji sam većinski vlasnik bio, sklopila ugovor sa Gradom Novim Sadom o izgradnji nove autobuske stanice i servisa za autobuse “Setra” i “Mercedes” na sopstvenoj parceli i bez ikakvih subvencija. U prvu fazu projekta uložio sam 30 miliona evra. To je bio domaći kapital sa poznatim poreklom, a ne novac sa rajskih ostrva. Objekti su dobili upotrebne dozvole, ali Grad svoj deo ugovora, premeštanje saobraćaja na novu lokaciju, nije ispunio iz nekog razloga, pa delatnost nije mogla da se obavlja. To je preduzeće odvelo u stečaj čiji je cilj bio da se preotme sva moja imovina – naveo je Dević.

On je u svom obraćanju dostavljenom našem listu podsetio na stav Evropske komisije koja je slučaj ATP ”Vojvodine” svrstala u pet najvećih u okviru 24 sporne privatizacije i jedini gde je, zbog nepoštovanja ugovora, oštećen investitor a ne država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari