U Čačku je juče otvorena renovirana fabrika čipsa „Čips vej“, u kojoj su zaposlena 66 radnika, a prema najavama, do kraja ove godine broj će biti povećan na 80 radnika. Otvarajući tu fabriku, ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić je najavio da će u „Čips veju“ biti prošireni proizvodni kapaciteti, tako da će pored čipsa početi da proizvodi i krompir pire. Najvažnije je da 200 poljoprivrednih domaćinstava imaju siguran plasman krompira i ugovorenu cenu za ovu i narednu godinu, rekao je on i istakao da se očekuje da će broj dobavljača krompira u narednoj godini biti povećan na 500 domaćinstava.


Dinkić je ocenio da Srbija ima najveću šansu u proizvodnji hrane i poljoprivrednih proizvoda, dodajući da je prednost područja Čačka, Gornjeg Milanovca i Ivanjice proizvodnja kvalitetnog krompira. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija i privrede, fabrika će moći da računa na podsticaje od 5.000 evra po zaposlenom radniku, što bi trebalo da stimuliše proizvodnju i dalje širenje kapaciteta.

Podsetimo, sadašnja fabrika Čips vej radila je kao PIK Čačak, koji je privatizovan po starom zakonu, tako da je 2005. manjinski paket akcija na Berzi kupila Slap grupa beogradskog biznismena Slaviše Purića. Njegova ćerka Mirjana Pecikoža dve godine kasnije za 106 miliona dinara kupila je od Agencije za privatizaciju 70 odsto društvenog kapitala firme, što je bilo oko 30 odsto ukupnog kapitala fabrike. Oni su tako došli do većinskog paketa i čačansku čipsaru pripojili su Slap grupi. Međutim, zbog neuplaćene druge rate, već 2009. sa ćerkom je raskinut ugovor o privatizaciji. Zbog prvobitnog duga od oko 840 miliona dinara fabrika je krajem 2010. otišla u stečaj, a kada su prijavljena sva potraživanja, utvrđeno je da dubioza iznosi više od 15 miliona evra, tako da je u startu postupak bio usmeren na bankrot. Iz stečaja je u septembru prošle godine prodata konzorcijumu tri lica za milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari