Direktor Carine Kosova: Uvoz robe iz Srbije smanjen za 70 odsto 1Foto: Shutterstock/Baloncici

Direktor carine Kosova Agron Lugaliu izjavio je da je u poslednje dve godine zbog sprovođenja bezbednosnih mera Vlade Kosova smanjen uvoz robe iz Srbije za oko 70 odsto, dok je uvoz iz Albanije povećan za oko 25 odsto.

On je intervjuu za prištinsku agenciju Kosovapress.com izjavio da je istovremeno zabeležen pad šverca u severnom delu Kosova, dok se, prema njegovim rečima, vladavina prava u tom delu efikasno širi.

Lugaliu je rekao da je mera bezbednosti protiv srpske robe uspostavljena pre godinu dana uticala na sprečavanje šverca oružja i druge opreme iz Srbije.

„U poslednje dve godine vladavina prava se sprovodi mnogo efikasnije, mnogo dublje u severnom delu, što je uticalo da i švercerska aktivnost padne. Ne samo u severnom delu, već i aktivnosti koje su uključivale ostatak naše Republike“, naveo je Lugaliu.

Dodao je da je važno da je ta mera bila efikasna i da nije bilo pokušaja krijumčarenja oružja i druge opreme.

Govoreći o uvozu robe iz Albanije, Lugaliu je rekao da je u prva četiri meseca ove godine zabeležen porast u odnosu na isti period prošle godine.

„Imamo značajno povećanje uvoza iz Albanije, za oko 25 odsto za prva četiri meseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Lugaliu.

Posle nemira na severu Kosova, kosovska vlada je 14. juna prošle godine preduzela mere za zabranu uvoza srpske robe.

Kasnije je Vlada odlučila da ublaži mere i dozvolila uvoz sirovina i poluproizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari