Direktorka odbija novac EBRD, fondova i privrede, ali zato traži pomoć države

Protiv Svetlane Balešević Tubić iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo podneta tužba zbog mobinga

Ostavite komentar


  1. dr Ćurčić 20 godina nije napravio nijedan konkretan rezultat, nijednu sortu nije napravio za pola svoje karijere,a imao je sve uslove. Sam je uništio šećernu repu i sada diže prašinu. A dr Mitrović je kao mlad i perspektivan kadar doktorirao u 52 godini života. Pametnom dosta…

    1. Postovanje gospodine Labude,
      ako Vam je to zaista ime. Kad vec klevetate nekoga, lepo bi bilo da se predstavite, pa da vidimo koji je Vas doprinos u nauci, i da li su navodi koje iznosite tacni.
      A poznato je da se poslednjih desetak godina radi na gasenju odeljenja za secernu repu. O dr Zivku Curcicu mogu reci samo najbolje, i ja i moji saradnici. Dr Curcic je izuzetan radnik, koji je oziveo „ustajalo“ odeljenje. Da li je dr Curcic „napravio“ sortu ili ne nije i ne sme biti primarni cilj u naucno-istrazivackom radu. Pogotovo u situaciji kada se Institut bira u znacaj Nacionalnog okvira. Znacaj istrazivanja dr Curcica prevazilazi granice nase zemlje, i divno je znati i videti da se takvi rezultati generisu u nasoj zemlji i nasim institutima.

      Srdacno,
      Milan

      1. Lepo je simpatisati nekog ali nauka je merljiva. Dr Ćurčić ima h indeks na WOS-u 3, google scholar-u 5, sto je vrlo skroman rezultat za 20 godina rada. Kao što rekoh, pametnom dosta

        1. Postovanje gospodine Labude, nauka je itekako merljiva. I to ne samo citatima i h-indeksom. Pametnima su ocigledno iskljucivo oni dovoljni.
          Srdacan pozdrav

          1. Hvala Milane na iskrenim komentarima. Mnogo mi znači ova podrška. Nadam se da ćemo imati još publikacija i zajedničkih istraživanja u budućnosti.

  2. Direktorka- kao da je prolupala -čitaj poludela- , a još luđa je država na čelu sa vladom! Prosto je neverovatno, ako navodi pomenutih naučnika sadrže bar 10% istine a ubeđen sam da su 100 posto istiniti, da se na čelu jedne naučne institucije toleriše i drži osobu koja SABOTIRA i rad naučnika i dalji razvoj nauke – pogotovo na iznalaženju sredstava za borbu protiv bolesti industrijskih biljaka! U čijem interesu ta žena tako postupa- plaća li je konkurencija da uništi srpsku nauku kako bi stranci još više ovladali srpskom poljoprivredom? Posle ovakvih članaka se ne treba čuditi sve masovnijem begstvu srpskih stručnjaka i naučnih radnika iz Srbije ui kojoj gazduju ovakve individue! Savet pomenutim naučnicima -pakujte kofere pa put pod noge. Dok esenesovci na čelu sa AV i Anom B. vode ovu već napaćenu Srbiju -boljitka nema nizakoga. Ni za ratare, ni za fizikalce pa sve tako redom do naučnika i izumitelja! Ko poslednji zbriše iz Srbije neka, pristojnosti radi, UGASI SVETLO, bolje on nego ova banda koja rukovodi i gospodari svim i svačim!

    1. Vi što ste pobegli iz Srbije da se ne javljate! Kada ste tako hrabri, što niste ostali da se borite za neku lepšu Srbiju? Još kada bi ste znali o kakvim se ovde pacijentima radi, ne bi ste iznosili takve gluposti. Tako da zabodite nos u svoje i ne komentarišite nešto o čemu nemate pojma.

      1. I ja idem, i znas zasto, pisemo i citamo. Jer nam je jos stalo, svi pomazu nekoga, svi su ostavili neku kucu i majku. Zasto? jer zele da mogu da stvaraju, da se rad ceni, ne strahuje od ludaka.. Otisli su vecinom oni koji su 90ih(uzaludno) bili na ulicama i borili se..

    2. Najlakše bi mi bilo da se okrenem i odem. Najverovatnije ću biti prinudjen da odem, ali bar ću utići uz veliki prasak.

  3. DIrektorka normalo postupa kada ne dozvoljava zaposlenima u drzavnom institutu da rade projekte koje finasiraju privatni fondovi i banke. Ako neko zeli takva istrazivanje, zasto new ode u neki privatni institut, a ne da na drzavnoj plati radi za tudje privatne interese za dodatn i honorar. Gospodo, napravite od tih fondova svoj privatni institut, pa onda vam nece nikao smetati.

    1. Dr Ćurčić je sposoban naučnik, perspektivan stručnjak a pre svega dobar čovek. Nepodoban je jer nije član vladajućih partija koje kao paraziti proždiru sve institucije ove države pa i Institut koji je nekad bio pojam za Novi Sad.

      1. Živko daj prestani da pišeš takve stvari sam o sebi! Pa zar novinar koji je ovo pisao nije trebao da prvo raspita o Živki i njegovom drugaru Peri kupusu? Pa zar sada treba cela Srbija da misli da su svi istraživači kao poput ove dvojice? Strašno! Neradnici jedni, što ne idete kod nekog privatnika pa tamo probate da ne radite ništa i da uredno primate platu? Sram vas bilo!

        1. Pronašao čovek patogen u šećernoj repi,a nije se nadao da će ga u tome sputati partijski patogen.

        2. Gospodine/ice iz mase da me poznajete vrlo dobro bi znali da se ne skrivam iza pseudonima. Nikada to nisam radio, niti mi je to u planu. Svaki dopis koji sam poslao bilo rukovodstvu, bilo Ministarstvu ili medijima lično sam potpisao.

  4. Direktorka po nalogu predsednika UO Bogdana Kuzmanovića sprovodi razne nepotrebne projekte koje rade eksterne firme za stvaran (veliki) novac. Jedan od tih projekata je reorganizacija koja ima za cilj cepanje instituta na dve firme. Kao član SNS-a uputila vas je na marketing jer traži zaštitu od stranke (dirketor marketinga je viđeniji član sns-a). Nisu ovo jedini naučni radnici koji trpe mobing, ima nas mnogo koje direktorka ponižava i pokušava da istera iz firme jer svi vidimo da je institut na rubu propasti. Car je go, samo to još nije objavljeno.

  5. Kao direktor Predstavništva MariboHilleshog u Srbiji imao sam prilika mnogo puta da sarađujem sa Živkom Čurčićem i imam samo reči hvale. Neposredan, profesionalan i „gladan“ znanja i usavršavanja.
    Takođe sam imao priliku i čast da ga upoznam sa kompletnim R&D timom Mariba u Danskoj i Švedskoj gde je ostavio veoma pozitivan utisak i otpočeo veoma važnu saradnju u istraživanju bolesti i patogena u šećernoj repi.
    Živko, sve najbolje.

    1. E, pa dragi Siniša, onda je najbolje da Živka zaposlite kod sebe, šta mislite o tome?

  6. Što brišete komentare? Direktorka isplaćuje plate stranačkim drugarim iz sns-a koji uopšte ne dolaze na posao. Godinama. Konkretan primer je Danilo Golubović koji je savetnik u ministarstvu za evropske integracije. Uredno prima platu na institutu samo zato što je privatno dobar sa direktorkom. Na posao nije došao od 2012. godine a plata mu je oko 140.000 dinara.

  7. Kao mlad agronom u proizvodnji secerne repe kljucnu pomoc sam dobijao od Zivka, zajedno smo obilazili oglede, preko 500 parcelica u ogledima ima, retkost su takvi ogledi i pitanje je ko ce moci da preuzme takvu organizaciju i nastavi uspesnu potragu za gumoznom repom i pomogne obnavljanju masovne proizvodje secerne repe u Srbiji.

  8. Ja nisam ni doktor ni naučnik, već običan preduzetnik. Ali znam jedno, po običajima srpskim(i pogotovo stranačkim) ta direktorka je lopov i štetočina, dakle, iskustvo mi govori da su ti radnici u pravu. A nju treba pročešljati, jer sve loši u firmi se uvek dešava uz amin poslodavca, baš kao i u državi

    1. Pa i vidi se da po Vašoj izjavi da Vam je svest sužena ili možda u Pančevu imate neke posebne običaje. Da ste se malo raspitali o svemu, onda ne biste napisali ovakvu ortodoksnu glupost. Ili si to ti Pero neostvareni preduzetniče?

  9. Direktorica Instituta kao i njena pulenica direktorka za nauku konstantno vrše mobing nad naučnim radnicima instituta. Pulenica sankcioniše naučne radnike mimo važećih pravilnika i izmišljajući svoje abstraktne pravilnike koje direktorica potvrđuje.
    Kako to da šećerna repa nije u strategiji Instituta od nacionalnog značaja?
    Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti, član 7 kaže: „Naučni rad je slobodan i ne podleže nikakvim ograničenjima, osim onih koji proizlaze iz poštovanja standarda nauke i etičnosti u naučnoistraživačkom radu, zaštite ljudskih prava, kao i zaštite životne sredine“…
    Ovaj tekst je samo dokaz da se ćutanje može i treba prekinuti!
    Doktorima svaka čast na hrabrosti i želim im da istraju do kraja. Nadam se da će i ostali naučni radnici prekinuti ćutanje i stati na put bahatom rukovodstvu Instituta!

    1. Sve što mogu reći je da Živko godinama radi ovo što radi i ispadne da svi njega mobinguju. Sa ovim nema veze trenutno rukovodstvo, jer je i prethodnima pravio cirkus. Razlika je jedino u tome što je ovo prvo rukovodstvo koje nije dozvolilo Živku i njemu sličnim neradnicima i cirkusantima da rade šta im je volja. Da smo u nekoj drugoj uređenoj zemlji, odavno bi se rešili ovakvog škarta. Rukovodstvu želim svu sreću, jer konačno se nazire nada da će biti bolje i da će se konačno videti ko radi, a ko ladi, pa će i plate biti u skladu sa tim. Živko je prvi politički prelerač i ovo ovo radi samo iz lične koristi, njega nije briga za ostale, jer da jeste, on nikada ne bi napisao ovo za novine.

      1. Uvek sam pokušavao da rešim probleme u kući. Pre odlaska u novine sam uputio desetine dopisa rukovodstvu i Ministarstvu. Da mislim samo na sebe, prihvatio bih poziciju koja mi je nudjena pre dva meseca od strane direktorice. Nažalost svih nisu bili spremni da mi dozvole da se bavim istraživanjima koja radim 15 godina na Institutu, a pogotovo sada kada imamo svetsku priču u rukama.

    1. Svaka čast kolegama koji su odlucili da se bore za svoje pravo na naučni rad. Podrska!
      Samo da znaju svi ovi ,ocigledno dobili nalog od direktorke da omalovazavaju profesionalni.rad svojih kolega,da se identicna situacija desava na.naucnim institutima u Beogradu. Obicno su dovedene direktorke koje nemaju nikakav naucni impakt,ali imaju podrsku SNS-a i tokom mandata im se naucni rad astronomski uveca jer ih dopisuju u sve radove,o cas posla po ubrzanoj proceduri postaju naucne savetnice…cini se da su postavljene kao marionete da bi unistile znanje,nauku i visedecenijsko uspesno postojanje naucnih instituta.
      Zato,istrazivaci i naucni radnici,borite se za svoje pravo za naucni rad. Uzmite u ruke Zakon o nauci pa citajte koja.su vam prava i obaveze!

  10. Pod 1…Drug Živko je odrastao na platama roditelja koji su radili u Institutu i, na žalost, zaposlili ga tu. Ne bi zrebalo da ga blati po novinama.
    Pod dva… Dok je sedeo u klupi gradskog odbora da vladajućom strankom u koaliciji bili su mu dobri.. A sad služi Paroviću da pljuje vlast… I krije se iza nepostijećih naučnih rezultata
    Šuplja ti priča…

    1. Da je srece pa da svi instituti, direktori i direktorke koji mobinguju zaposlene,sprecavaju pravo na obavljanje naucnog rada i jos gomilu nepocinstava,OSVANU u tekstovima svih dnevnih novina.
      Samo na takav nacin javnost Srbije treba da zna sta se radi u institutima koji su nekada bile elitne institucije po znanju i radu u Srbiji. Naucni instituti tesno saradjuju s industrijom i na taj nacin se podize privreda…
      Zato,drage kolege ,ne dozvolite da vas vasa direktrorka koristi da biste napadali pomenute kolege na licnoj osnovi ,a naucnih dokaza. Mislite svojom glavom…onog trenutka kada vas se direktorka izdovolji,vi ste sledeca meta!

  11. Bilo bi smešno da nije tužno i tragično. Doktori istraživači bore se za istraživanje u nauci preko suda!
    Dr. Živko Ćurčić je na dobrom putu da sa svojim projektima suzi razloge ogromnog problema u truljenju repe tzv. „gumenasta repa“ kako kod nas tako i u Evropi i uštedi desetine miliona evra na godišnjem nivou.
    Vi pisci i prepisivači jeste li videli nekad pune kamione š. repe kako se vraćaju iz šećerana jer je prevelik procenat trulež? Kolike su to štete? Zašto opada interesovanje za tešku industriju u poljoprivredi – gajenje š repe. Koliko ona pokreće ostale grane privrede?
    Prepisivači ma je bitnija šafranika!
    Tako posmatraju i nove sorte prepiši i registruj… Zato smo daleko od vremena kad je na čelu tako važne ustanove bio jedam Milutin M. Ćirović i mnogi njemu slični.
    Sva podrška vrednom marljivom stručnom dr Živku Ćurčiću sa Čeneja kome je odavno kancelarija polje i polje kancelarija.

  12. Direktorka mobinguje ljude koji mogu da donesu novac od projekata a onda traži pomoć da ministarstva u iznosu od skoro 6 miliona evra?! 🙂 Nažalost, to je već viđeno. Svaka stranka postavlja nesposobne poltrone i lopove na rukovodeće funkcije, pa i SNS. Dok oni prave kombinacije firma propada. Zašto bi ova direktorka bila drugačija? Radi šta joj stranka naređuje, i njoj je dobro, a vi ćete verovatno svi ostati bez posla. Ja sam bar uzeo otpremninu i nikada se više neću vratiti u javni sektor. Žalosno je sve ovo a doktorima želim da se izbore za svoja prava. Jedino što za borbu sa SNS bagrom moraš da uzmeš motku u ruke, slaba je tu olovka.

  13. Sudeći po ovoj prepisci, čini mi se da SNS-radnici obilato pljuju po ostalim radnicima koji nisu na „liniji“ sa direktoricom. Vrlo lako se prepoznaju po karakterističnom stilu opljuvavanja.

  14. Činjenica je da Institut više nije moćan i uticajan kao pre 20 godina. Činjenica je da su izgubili primat na tržištu semena. Činjenica je da ga svake godine gube sve veći deo tržišta. Ćinjenica je da Zavod za šećernu repu sa svojim sortama nije mogao da nađe put do proizvođača šećerne repe jer su strane sorte neuporedivo bolje. Činjenica je da se proizvodnja šećerne repe smanjuje i da je potreba za semenom sve manja.
    Bez obzira na naučne radove Zavod za šećernu repu je odavno imao izvesnu sudbinu, sudbinu gašenja. Lično poznajem desetine ljudi iz Instituta. Žao mi je što se takve stvari dešavaju, ali ljudi koji su vodili Institut nisu shvatili da nije dovoljno sam sebe hvaliti kako si najveći i najbolji. Treba nešto konkretno raditi i uraditi da bi bio i ostao najveći i najbolji.

  15. I Galileo je imao sličan problem, i njemu su represijom pokušali da zaustave istraživanja. Da li iko danas zna imena tih ljudi koji su kočili razvoj nauke? I SNS će ići na smetlište istorije, pa i njihova direktorka.

  16. Izgleda da je ovo Labudova pesma za selekcionerske programe, naročito za kukuruz…..

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.