Đedović: Cena struje u Srbiji među tri najniže u Evropi, protestu radnika "Kolubare" prisustvovala 23 čoveka, uključujući novinare 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je večeras da se nada da se cene struje i gasa neće menjati do kraja godine.

„Treba da budemo realni i u narednim godinama da razmišljamo kako da dođemo do adekvatnih cena, a da one budu pristupačne za naše građane i privredu. Ove godine smo iz budžeta izdvojili tri puta više sredstava za energetski ugrožene kupce“, rekla je Đedović gostujući na televiziji Insajder.

Đedović je navela da je cena struje u Srbiji i dalje među tri najniže u Evropi, a na pitanje dokle se stiglo u transformaciji Elektroprivredi Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, kazala je da su značajni koraci napravljeni u poslednjih osam meseci.

„Tu nema misterije niti skrivenih namera države, već jasna i odlučna namera da unapredi poslovanje našeg najvećeg javnog preduzeća. To traži vreme, teško je preko noći nešto seći i menjati, ali mislim da smo za relativno kratko vreme napravili dobre pomake“, navela je ona.

Đedović je rekla da će forma akcionarskog društva EPS-u dati mnogo veće slobode kada je u pitanju tržišno efikasno poslovanje i da to ide u korist preduzeću.

Govoreći o protestima radnika rudarskog basena „Kolubara“ – „Jedinstvo Kolubara“, čiji su zahtevi poništavanje promene pravne forme EPS-i njena smena, Đedović je rekla da bi se zabrinula „kada bi svi bili zadovoljni reformama“.

Istakla je i da videla protest radnika „Kolubare“ ispred svoje kancelarije i da su mu prisustvovala „precizno 23 čoveka, uključujući novinare“.

„Ne želim da zvuči da me ne zanima šta oni misle, ali zahtev da se poništi odluka Vlade i da se traži moja ostavka – mislim da je država malo ozbiljniji način funkcionisanja i rada nego što su zahtevi nekih koji žele da se ništa ne promeni“, kazala je.

Đedović je naglasila da suština promena u Elektroprivredi Srbije nije privatizacija.

Govoreći o zalihama gasa kojima Srbija raspolaže, navela je rekla da trenutno ima zalihe za dva meseca potrošnje i da će naknadno planirati da li je potrebno više od toga za narednu zimu.

Komentarišući navode nekih nevladinih organizacija da je rudarska kompanija „Rio Tinto“ nastavila da radi na projektu „Jadar“, Đedović je podsetila da je uredbom Vlade iz 2022. doneta odluka o prestanku važenja Uredbe za realizaciju tog projekta i da je to činjenica.

Kazala je da su veliki projekti svuda u svetu izazivali otpore i proteste jer, „ljudi ne vole promene“.

„Vlada treba da radi odgovorno, da uzme u obzir sve mane i koristi i da donosi najbolje moguće odluke“, kazala je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari