Đedović: EU poklonila 165 miliona evra Srbiji da bi više domaćinstava dobilo popust za struju i gas 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je Srbija posvećena planiranju važnih projekata u energetskom sektoru, koji će se uskoro naći pred vladom, čiji će fokus biti izgradnja novih kapaciteta i veće korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE).

Dubravka Đedović je u razgovoru sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Janom Kopmanom rekla da je u toku izrada strateških dokumenata kojima će Srbija do kraja godine definisati ciljeve u OIE, energetskoj efikasnosti i emisijama gasova i odrediti put u energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji.

Nedavno smo usvojili izmene Zakona o korišćenju OIE. Time se omogućava uvođenje novih kapaciteta iz OIE na način koji neće ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema, navela je Dubravka Đedović.

Prema njenim rečima, Srbija je odlučna da nastavi sa usklađivanjem pravnog okvira sa regulativnom Evropske unije u okviru Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, i da sprovede neophodne reforme kakve su deo pregovora o pristupanju EU.

Dubravka Đedović je izjavila da se uz podršku EU realizuje izgradnja gasne interkonekcije između Niša i Dimitrovgrada, koja će Srbiji omogućiti diversifikaciju izvora snabdevanja gasom i dodatne kapacitete gasa.

„Zahvalni smo EU na finansijskih podršci u izgradnji nove gasne interkonekcije koju ćemo završiti na jesen i tako se snabdevati gasom iz Azerbejdžana, LNG terminala u Aleksandropolisu, kao i sa Srednjeg i Bliskog istoka“, rekla je Dubravka Đedović.

Ona je navela da se u saradnji sa EU priprema dokumentacija za izgradnju interkonekcije sa Severnom Makedonijom, čime će se omogućiti dodatni kapaciteti i gasifikacija juga Srbije.

Dubravka Đedović je izjavila da je EU donirala 165 miliona evra za povećanje broja domaćinstava koja mogu da dobiju popuste na računima za električnu i toplotnu energiju i gas.

„Više od 190.000 domaćinstava može da umanji račune ako se prijave za status energetski ugroženih kupaca, što je veoma važno, zbog energetske krize i rasta troškova“, rekla je Dubravka Đedović.

Kopman je naglasio snažnu podršku EU diversifikaciji izvora snabdevanja gasom, ocenivši da je to veoma važna tema za EU od početka rata u Ukrajini, saopšteno je iz Ministarstva energetike.

Istovremeno je Kopman ukazao na važnost nastavka sprovođenja reformi i razdvajanja u gasnom sektoru, kao i na nameru EU da Zapadni Balkan učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa, a kasnije i zelenog vodonika, radi smanjenja energetske neizvesnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari