Đedović Handanović: Kroz programe ministarstva energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava, uloženo blizu 2,7 milijardi dinara 1Foto: Emilija Jovanović/MRE

Pametna politika je energetski osvešćena politika zbog čega Vlada Srbije ulaže u programe energetske obnove stambenih objekata i podstiče racionalnu potrošnju energije, izjavila je danas inistarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, dodajući da je sektor zgradarstva odgovoran za veliki deo potrošnje energije.

„Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, čija je izrada u finalnoj fazi, postavili smo cilj da do 2030. godine energetski rehabilitujemo oko jedan odsto zgrada za stanovanje godišnje, tri odsto javnih zgrada i oko 2,3 odsto nerezidencijalnih, odnosno ostalih zgrada“, rekla je Đedović Handanović na otvaranju Međunarodne dane energetike i investicija u Novom Sadu.

Po njenimn rečima, merama koje se preduzimaju kroz programe subvencionisanja, Ministarstvo rudarstva i energetike želi da se do 2030. godine obnovi oko 130.000 domaćinstava i oko milion kvadratnih metara javnih zgrada.

Đedović Handanović je podsetila da je kroz programe koje sprovode Ministarstvo i jedinice lokalnih samouprava energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava u šta je uloženo blizu 2,7 milijardi dinara.

„U toku je javni poziv u 131 gradu i opštini za subvencije države za zamenu stolarije, termoizolaciju, zamenu kotlova efikasnijim, postavljanje solarnih panela. Taj projekat realizujemo u saradnji sa Svetskom bankom i očekujemo da ćemo energetski unaprediti još 50.000 domaćinstava, dok je vrednost projekta oko 50 miliona dolara“, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je dodala da je pokrenut i projekat unapređenja energetske efikasnosti koji se odnosi na stambene zgrade priključene na sisteme daljinskog grejanja, gde se radi na prelasku na naplatu prema potrošnji toplotne energije.

„Očekuje se da će implementacija mera energetske efikasnosti u okviru ovog projekta doprineti uštedom energije od više od 35 odsto. Ključni cilj je da omogućimo prelazak na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno plaćaju uslugu grejanja paušalno“, prenela je Đedović Handanović, koja procenjuje da će ovim projektom biti obuhvaćeno više od 500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari