Đedović Handanović otvorila solarnu elektranu na krovu Centra za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu 1Foto: BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović pustila je danas u rad fotonaponsku solarnu elektranu na Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu, koju je na inicijativu Ministarstva toj ustanovi donirao GIZ u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Ona je naglasila da je donacija te solarne elektrane primer odgovornog ponašanja prema zajednici, kao i partnerstva srpskih i nemačkih institucija koje doprinosi boljitku društva, a naročito podršci ranjivim grupama, kao što su deca sa problemima u ponašanju.

Ministarka je navela da će ta elektrana pokriti godišnju potrošnju električne energije Centra, smanjiće potrošnju i emisije ugljen-dioksida, ali će predstavljati i pokazatelj brige za najmlađe koju treba da im obezbede svi pojedinci i institucije.

Ministarka je rekla da Ministarstvo rudarstva i energetike i GIZ sarađuju na unapređenju zakonodavnog okvira za oblasti kupaca-proizvođača električne energije i da je trenutno registrovano približno 2.700 prozjumera, te da je ukupna instalisana snage tih elektrana 42 megavata.

Kako je navela, broj je u konstantnom porastu, kao i interesovanje građana, jer se sopstvena proizvodnja električne energije iz sunčeve energije ekonomski i ekološki isplati.

Đedović Handanović je najavila da će se u narednom periodu raditi na sprovođenju mera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u domaćinstvima, stambenim i javnim zgradama.

Direktorka GIZ u Srbiji Daniela Funke istakla je da ta organizacija podržava projekte koji razvijaju upotrebu solarne energije.

Kako je navela, pilot projekat se realizuje u Centru za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu i dodala da je za GIZ važno da pokaže tehničku i finansijsku izvodljivost ovakvih projekata, prednosti koje proizilaze iz postavljanja solarnih elektrana, kako bismo podstakli i druge zainteresovane privredne subjekte da se uključe.

Osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić istakao je značaj okupljanja organizacija i institucija u projektima koji pružaju podršku zlostavljenoj deci.

„Mi kao organizacija, osim što smo okupili izuzetno stručan tim, koji će se baviti decom, oko sebe želimo da okupimo i veliki broj institucija, organizacija, kompanija i pojedinaca, koji će podržati ovu ideju i zajedno sa nama raditi na rešavanju ovog gorućeg problema u društvu“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari