Đedović Handanović: Produžen konkurs za energetsku sanaciju zgrada do početka februara 1Foto: Emilija Jovanović/MRE

Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedilo je 64,5 miliona evra bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju stambenih zgrada koje su priključene na sisteme daljinskog grejanja u 15 gradova i opština u Srbiji, rekla je Dubravka Đedović Handanović, resorna ministarka i dodala da je konkurs produžen do početka februara.

Javni pozivi će biti produženi u 10 od 15 gradova i trajaće do početka februara, a realizacijom projekta biće energetski sanirano oko 500 stambenih zgrada.

Polovinu investicije obezbeđuje država, a ostalih 50 odsto plaćaju sami građani kroz račun za grejanje koji bi u periodu otplate bio isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu, navodi se u saopštenju.

Ministarka je rekla da projekat podrazumeva energetsku sanaciju krova i fasade zgrada čime se omogućavaju uštede energije od 20 do 30 odsto i da će prilikom izbora stambenih zgrada prioritet imati one koje imaju najveću specifičnu potrošnju, a koje bi u slučaju prelaska na naplatu po potrošnji, a bez energetske sanacije, imale veće račune.

Đedović Handanović je istakla da će se nakon utvrđivanja preliminarnog spiska prijavljenih stambenih zgrada, izvršiti izbor konsultanta koji će za svaki objekat predložiti mere energetske sanacije, uštede i načine otplaćivanja.

Projekat „Energetska sanacija stambenih, više-porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – Javni ESCO Projekat“ sprovodi se u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Od ukupne vrednosti projekta koja iznosi 64,5 miliona evra, 50 miliona evra je zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari