Đedović: Izmene Zakona o zelenoj energiji zbog većih zahteva za priključenje vetro i solarnih elektrana 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanović

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike danas je u Narodnoj skupštini rekla da će predložene izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) omogućiti postizanje neophodnog balansa između interesa da imamo više energije iz obnovljivih izvora i interesa da imamo siguran rad sistema i sigurnost snabdevanja, saopštilo je MRE.

„Naš strateški cilj je ostvarivanje energetske nezavisnosti i za ostvarivanje tog cilja neophodno je da povećamo kapacitete za proizvodnju električne energije tako da ona bude dovoljna za domaće potrebe, kao i da sprovedemo zelenu energetsku tranziciju na način da sačuvamo stabilnost našeg energetskog sistema i sigurnost snabdevanja“, rekla je Đedović u Skupštini.

Ona je podsetila da je usvajanje Zakona o korišćenju OIE 2021. godine predstavljalo značajan iskorak u procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima EU u ovoj oblasti.

„Međutim, enormno veliki broj zahteva za priključenje solarnih i vetroelektrana, gde je zahtevani kapacitet za priključenje porastao sa oko 4,8 gigavata u 2021. na 20 gigavata koji je dva i po puta veći od ukupnog kapaciteta svih elektrana u Srbiji, promenio je kontekst zakonskih rešenja zbog čega je bilo neophodno pripremiti izmene i dopune Zakona.

Izmene Zakona o korišćenju OIE urediće na adekvatniji način obaveze garantovanog snabdevača, a komercijalni projekti će na komercijalnoj osnovi rešavati pitanje balansne odgovornosti“, rekla je ministarka.

Ona je podsetila i da prema postojećim rešenjima kupci-proizvođači mogu bez ograničenja da se priključuju na elektroenergetski sistem, pri čemu je njihova odgovornost prema elektroenergetskom sistemu u potpunosti isključena.

„U skladu sa rešenjima koja se primenjuju u većini zemalja EU, predložili smo da se ograniči instalisana snaga kupaca-proizvođača kako bi se stvorili uslovi za uvođenje novog aktivnog kupca kroz izmene Zakona o energetici.

Ograničenje za domaćinstva treba da pomogne da se optimizuje investicija domaćinstva u skladu sa realnom godišnjom potrošnjom i da podstakne kupce-proizvođače da se ne greju na struju u crvenoj zoni kada je struja najskuplja“, rekla je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari