Đedović: Još 70 miliona evra za subvencije u energetskoj efikasnosti 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanović)

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović obišla je danas zajedno sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom tri stambene zgrade u Valjevu na kojima su izvedeni radovi na energetskoj sanaciji, zahvaljujući kojima će potrošnja električne energije biti smanjena za oko 30 odsto, saopšteno je iz Ministarstva.

Đedović je istakla da je povećanje energetske efikasnosti važno ne samo zbog aktuelne krize u toj oblasti, nego i u procesu energetske tranzicije, zbog čega je to jedan od prioriteta kad je reč o investicijama države koja obuhvataju i javne objekte i domaćinstva.

U prethodnom periodu je za subvencije obezbeđeno oko 2,6 milijardi dinara, a obuhvaćeno je oko 20.000 domaćinstava. Za nastavak programa obezbedili smo dodatnih oko 70 miliona evra, gde očekujemo da subvencije dobije još oko 80.000 domaćinstava, rekla je ministarka.

Hil je ukazao na odličnu saradnju koju je američka ambasada, kroz projekat „Bolja energija“, ostvarila sa građanima Valjeva i zahvalio svim učesnicima na projektu.

Često se o energetici govori i u terminima koji su dosta tehnički ili tehnološki možda nerazumljivi, ali koji se na kraju svode na to da umete da koristite već poznate tehnologije, kao što je toplotna izolacija, i da vrlo brzo vidite rezultate, kao što su znatno manji računi koje dobijate na kraju meseca, a koji su potrošačima na kraju krajeva najbitniji, objasnio je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari