Đedović: Neminovno korišćenje obnovljivih izvora energije 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Srbije je neminovno kako bi se brže napredovalo u energetskoj tranziciji, dostigla karbonska neutralnost, viši stepen zaštite životne sredine i energetska efikasnost, rekla je danas ministarka za rudarstvo i energetiku Srbije Dubravka Đedović na konferenciji „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“.

„Građani Srbije prepoznaju značaj korišćenja energije iz obnovljivih izvora energije između ostalog i kroz postavljanje solarnih panela, što je kroz sistem kupac – proizvođač prvi put uvedeno u pravni sistem Srbije Zkonom o korišćenju obnovljivih izvora energije“, rekla je Đedović.

Taj skup u Naučno-tehnološkom parkuu Beogradu održan je pod pokroviteljstvom ambasade Norveške, a u zajedničkoj organizaciji sa ambasadama Danske, Finske i Švedske u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“, koju zajednički realizuju nordijske ambasade u Srbiji.

Đedović je rekla da su građni Srbije svesni da kroz zelenu energiju učestvuju u zaštiti životne sredine i energetskoj tranziciji.

Direktoraka Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović Grković rekla je da je potrebna kontinuirana podrška razvoju inovacija i novih tehnologija da bi se podstaklo rešavanje izazova u oblasti zaštite životne sredine, primenom tehnoloških rešenja.

„U tome veliku važnost imaju razmena znanja i iskustava zbog čegaje konferencija sa nordijskim partnerima prilika za domaće tehnološke kompanije da sagledaju aktuelne trendove i tehnologije i kreiraju nove prilike i pronađu partnere za razvoj novih rešenja za globalno tržište“, rekla je Danilović Grković.

Posle te konferencije o obnovljivim izvorima energije pod pokroviteljstvom Norveške, i ranije održane o održivoj poljoprivredi koju je vodila Danska, planirane su još dve konferencije, Švedska će predstaviti rešenja za odvajanje i reciklažu otpada 1. februra 2023. godine u Čačku, a Finska zelenu industriju i održivo poslovanje u Nišu 2. februara 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari