Đedović: Neophodna tranzicija ka čistijim izvorima energije, ali i zaštita zavisnih od uglja 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je neophodno da Srbija sprovede tranziciju ka čistijim izvorima energije, ističući da se trenutno dominantno oslanja na ugalj u proizvodnji električne energije.

Đedović je u svom obraćanju na sednici skupštine Medjunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) u Abu Dabiju kazala da bi takva tranzicija morala da bude „pravedna“, odnosno sprovedena tako da zaštiti sve zaposlene i lokalne zajednice koje su zavisne od industrije uglja.

Ona je, kako je prenelo ministarstvo u saopštenju, istakla da se Srbija obavezuje na slične ciljeve u sprovodjenju zelene tranzicije kao i EU, ali da nema jednak pristup finansijama kao države članice.

„U našem srednjoročnom planu, u narednih pet godina je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od pet milijardi evra, pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže koja će nam omogućiti više OIE na mreži“, kazala je ministarka.

U saopštenju se navodi da se na godišnjoj skupštini IRENE razmatraju najvažnija pitanja u vezi sa procesom energetske tranzicije na globalnom nivou, kao i da su se ove godine u Ujedinjenim arapskim Emiratima okupili šefovi vlada i država, ministri i donosioci odluka iz celog sveta, kao i multilateralne organizacije i predstavnici privatnog sektora.

Na dvodnevnoj konferenciji, predstavnici zemalja učesnica razmatraće kolektivni napredak sveta u primeni Pariskog sporazuma i njegove dugoročne ciljeve, perspektive energetske tranzicije u svetu, kao i ključne prioritete u različitim geografskim okruženjima i sektorima u okviru priprema za COP28.

Ministarka će, kako se dodaje u saopštenju, imati i bilateralne sastanke sa ministrom energetike UAE Suhailom al-Mazruijem i generalnim direktorom IRENA Frančeskom La Kamerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari