Đedović: Ukoliko se usvoje izmene Zakona o korišćenju OIE, bićemo spremni za dodelu tržišnih premija 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ukoliko se usvoje predložene izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), Srbija će biti spremna za sprovođenje aukcija za dodelu tržišnih premija za proizvodnju električne energije iz OIE, na način koji omogućava ravnotežu između interesa države i građana, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović.

„To je pre svega sigurnost snabdevanja po najnižoj ceni i predvidljivosti koju traže investitori u pogledu troškova i podsticaja“, rekla je Đedović nakon razgovora sa ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom, saopštilo je Ministarstvo.

Ona je sa Vilanom razgovarala o saradnji dve zemlje u energetskoj tranziciji i projektima u oblasti OIE i napomenula da su Izraelske kompanije zahvaljujući projektima vetroelektrana u Vojvodini već prepoznate u Srbiji kao značajni investitori u oblasti OIE.
Ministarka je naglasila da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će omogućiti povezivanje Srbije sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, uključujući gas iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i terminalaza tečni prirodni gas (LNG terminala) u Grčkoj, a u perspektivi i sa drugim snabdevačima, među kojima je Izrael.

„Da mogu da odaberem samo jednu temu za razgovor to bi bili obnovljivi izvori energije. Kovačica i Pupin su uspešni projekti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i dobar primer za ostale izraelske investitore kako mogu da posluju u Srbiji“, naveo je Vilan.

Sagovornici su zaključili da je potencijal za bilateralnu saradnju u energetici izuzetan, kao i da su resorna ministarstva dve države u prethodnom periodu potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti zelene energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari