Edin Ðerlekfoto FoNet Ana Paunković

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek izjavio je danas u Nišu da je Vlada Srbije uspela da zaustavi trend povećanja nejednakosti između regiona.

Kako je objasnio, ne radi se o velikom smanjenju razlika između regiona, već o smanjenju u procentima, ali da je trend bio bio veoma zabrinjavajući.

„Nisu više iste razlike između beogradskog regiona i južnog i istočnog regiona, naročito kada pričamo o bruto društvenom proizvodu i kupovnoj moći. Kupovna moć se u svim regionaima drastično povećala i to su ohrabrujući podaci“, izjavio je Đerlek nakon sastanka sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski.

Dodao je da je ohrabrujući podatak i rast stope nataliteta.

„To nas čini liderima u regionu i to nas ohrabruje imajući u vidu da imamo mnogo više rođenih beba na kraju prošle i početku ove godine“, istakao je Đerlek.

On je kazao da Kabinet za ravnomerni regionalni razvoj trenutno realizuje 57 infrastrukturnih i drugih projekata koji imaju za cilj ravnomerni regionalni razvoj.

„Budući da smo obezbedili dodatna sredstva, verujem da ćemo do kraja godine imati preko 80 projekata koje Kabinet za regionalni razvoj realizuje. Kabinet je formiran pre 11 meseci i ova priča je tek u povoju“, istakao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, projekti koji se realizucuju u cilju postizanja ravnomernog regionalnog razvoja su najrazličitiji, mnogo njih se tiče komunalne i putne infrastruktue, ali se grade i dečija igrališta, kulturne ustanove i poslovne zone kako bi se privukli investitori.

Đerlek je rekao da Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj nije nadležno za rešavanje problema prigradskog prevoza, koji je već duže vreme glavni razlog iseljavanja ljudi sa području opština koje gravitiraju Nišu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da prigradski prevoz između Niša i okolnih opština poput Gadžinog Hana, Svrljiga i Doljevca jeste veliki problem i rukovodstvo grada pokušava da iznađe mogućnost da pomogne porodicama koje u Nišu školuju svoju decu.

„Velike svote novca roditelji izdvajaju za mesečne kartice, naročito ukoliko imaju dva studenta ili dva srednjoškolca“, istakla je Sotirovski.

Ona je podsetila da na području grada Niša ima 66 sela i kako je kazala, u dve trećine tih sela Grad Niš je uspeo da nešto uradi, negde put, negde kanalizaciju.

„Želimo da obezbedimo bolje uslove u selima kako bi se smanjile migracije. Imamo gotove projekte za koje se nadamo da će biti izdvojena sredstva iz državno budžeta“, kazala je Sotirovski.

Koliko para, dodala je, izdvoji država toliko će izdvojiti i Niš iz svog skromnog budžeta od 14,5 milijardi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari