Đorđević za projekat ako je racionalan, Ranković po svaku cenu 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Protest održan u Kaleniću, protiv navodne odluke o otkazivanju izgradnje Termoelektrane „Kolubara B“ i prestanku rada svih termoelektrana do 2030. godine je bio ne radnički već direktorski protest, kaže za Danas Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a.

Da je to zaista bilo tako potvrđuje da su na bini u Kaleniću pored Miodraga Rankovića, predsednika Sindikata „Rudarskog basena Kolubara“ bili direktori. To ukazuje ko je bio i stvarni organizator tog protestnog zbora – kaže za Danas Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a.

Podsećanja radi, njega su prisutni na skupu u Kaleniću glasanjem smenili sa funkcije jer navodno podržava ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović za koju tvrde da zastupa interese uvozničkog lobija te da njen resurs vuče poteze koje će rudare i zaposlene u termoelektranama ostaviti bez posla.

– Sve tvrdnje da sam protiv izgradnje TE „Kolubara B“ su neistine. Pa ja sam rudar. Ako je neko za izgradnju termoelektrane koja će obezbediti posao za rudare na kopovima to sam onda ja. Čim sam čuo da je u EPS stigao dokument u kome piše da se prekida sa procedurom za izgradnju TE „Kolubara B“ odmah sam, kao predsednik Sindikata radnika EPS zatražio razgovor sa ministarkom Mihajlović. Sutradan sam se sa njom i video tim povodom. Ona mi je objasnila da nije doneta bilo kakva odluka o tome da se TE „Kolubara B“ neće graditi. Umesto toga je doneta odluka da se sačini analiza koja bi pokazala da li je u ekonomskom i ekološkom smislu izgradnja te termoelektrane racionalna. Ja jesam za to da se struja proizvodi iz uglja dok god ga ima i za postojanje termoelektrana. Takođe sam i za izgradnju novih termo postrojenja ali ne po svaku cenu. Drugim rečima, ako analiza pokaže da nije opravdano izgraditi  neku termoelektranu ja neću biti protiv takve odluke jer to ne bi bilo racionalno – navodi naš sagovornik.

On dodaje da tvrdnje Sindikata „Rudarskog basena Kolubara“ da se ministarka Mihajlović zalaže za prestanak rada svih termoelektrana do 2030. godine potpuno netačne.

– U razgovoru sa mnom ministarka Mihajlović je to demantovala. Takve tvrdnje su potpuno besmislene. Struja iz uglja u Srbiji treba da se proizvodi dok god postoje njegove rezerve. Besmislena je takođe i tvrdnja da sam ja smenjen na skupu u Kaleniću. Kako sam mogao da budem smenjen kada na tom direktorskom skupu predstavnici sindikata kopova Kolubare nisu ni prisustvovali. Ja ne branim interese Zorane Mihajlović kako mi oni koji štite interese Grčića podmeću. Jedino što me interesuje je položaj zaposlenih u EPS-u i da potrošači u Srbiji imaju dovoljno struje. Protest koji je uz podršku menadžmenta EPS-a organizovao Miodrag Ranković, predsednik Sindikata „Rudarskog basena Kolubara“, niti je u interesu rudara i zaposlenih u termoelektranama niti građana Srbije. U interesu je Grčića. Zašto direktor EPS-a to radi ne bih znao da kažem ali definitivno tvrdim da razlog nije odbrana socijalnih interesa zaposlenih na kopovima i termoelektranima – ističe Đorđević.

S druge strane, Miodrag Ranković, predsednik Sindikata „Rudarskog basena Kolubara“, za Danas izričito negira da je protest organizovan u Kaleniću bio skup po nalogu direktora Grčića.

– Mi se tamo nismo okupili zbog direktora EPS-a ili bilo koga drugog iz poslovodstva preduzeća već zbog naše egzistencije. S ciljem da sprečimo plan lobija uvoznika struje da se otkaže izgradnja TE „Kolubara B“. To bi bilo protivno interesima rudara površinskih kopova zaposlenih u EPS-u ali i potrošača u Srbiji jer bi nedostatak novih proizvodnih pogona pospešio uvoz skuplje struje iz inostranstva. Normalno je da su pored mene na bini bili i pojedini direktori jer su svi nižerangirani rukovodioci u Rudarskom basenu Kolubara ujedno i članovi sindikata. Oni su isto zaposleni i normalno je da prisustvuju kao članovi sindikata  okupljanju koje smo zakazali. Dakle to je bio radnički a ne skup koji su naložili direktori. Moj posao je da branim interese radnika a ne direktora i to je jedini razlog zbog koga smo zatražili da se odluka o obustavljanju radova na TE „Kolubara B“ povuče, da se daju garancije da neće biti zatvaranja termoelektrana u Srbiji vec 2030. godine kao i da zbog zastušanja interesa lobija uvoznika struje i vlasnika vetroparkova u Srbiji ministarka Zorana Mihajlović bude smenjena – ističe Ranković.

On dodaje da nije tačno da je imao poziv za sastanak kod ministarke Mihajlović nakon protestnog skupa koji su rudari Kolubare održali prošle sedmice.

– Ministarstvo rudarstva i energetike je pozvalo na taj sastanak Sindikat radnika EPS-a, te je bilo predviđeno da ja budem član delegacije tog sindikata čije je rukovodstvo pogazilo interese zaposlenih u Rudarskom basenu „Kolubara“ tako što podržava lobističe interese koje zastupa Zorana Mihajlović. Mi smo zbog toga na našem zboru u Kaleniću smenili Milana Đorđevića, predsednika Sindikata radnika EPS-a. Stoga, otkud ideja ministarki da ću ja kao predstavnik rudara u protestu učestvovati na sastanku na kome ona razgovara sa Đorđevićem koji podržava njen stav a pored toga ni ne predstavlja rudare iz Kolubare. Ona je na skup morala da pozove nas koji smo protestovali i da čuje naše mišljenje a ne da razgovara sa Đorđevićem a da naš predstavnik u okviru delegacije koju on predvodi uzgredno kaže naše mišljenje. Ministarstvo je moralo da pozove našu delegaciju koja bi nastupila samostalno ako je želelo ozbiljne razgovore sa rudarima – navodi Ranković.

On poručuje rudarima da i pored kampanje koja se vodi protiv njega da zastupa interese poslovodstva, kako bi se time degradirala borba zaposlenih u RB „Kolubara“ za egzistenciju, da neće odustati od odbrane njihovih interesa.

– Drugim rečima, neću prestati da ističem da ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović zastupa interese lobija koji ugrožava egzistenciju rudara površinskih kopova i zaposlenih u termoelektranama. Ne odustajem od zahteva da Termoelektrana „Kolubara B“ mora da bude izgrađena i da će termoelektrane i posle 2030. godine proizvoditi struju u Srbiji. Naravno, ministarka Mihajlović mora da bude smenjena jer radi protiv interesa elektroenergetskog sektora Srbije ali i građana. Po tom pitanju nećemo preduzimati nove korake dok ne prođe susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je istakao da će u toku juna posetiti Rudarski basen „Kolubara“ i zaposlene obavestiti o projektu „Kolubara B“. Dotad nećemo preduzimati nove korake u cilju smene ministarke Mihajlović, ali naš zahtev da ona mora da ode ostaje – zaključuje Ranković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari