Đukić: NBS zakasnila sa smanjenjem kamatne stope

Da li će mere Narodne banke Srbije pogurati privredu

Ostavite komentar


  1. НБС је камату на емитоване девизне обвезнице Србије одредила на принос од 6%. Раст БДП је у распону од 2%до 3% са инфлацијом од 2% до 3%.
    Значи није НБС закаснила већ је условљена зарадом коју остварују инвестициони фондови који купују Српске обвезнице са реалним приносом од 3%до 3,5%.Значи,све што створимо растом БДП тај „кајмак“ покупе Банкарски инвестициони фондови.
    То је суштина зашто Српска пеивреда „тапка“ у месту од 2000.године,а инвестициони фондови су за 19.година зарадили профит од $ 20.000.000.000 за колико је и повећан Јавни дуг Србије за 19.година.То је чињеница чији је узрок не постојање Српске националне Банке. Тачно.

  2. Ne treba mnogo znanja da se shvati da samo fleksibilnim kursom dinara mozemo da opstanemo. Srecom nemamo € kao nacionalnu valutu cime bismo kao i sve male nerazvijene zemlje (CG, KOS…) imali jos tezi polozaj. Ali NBS sve cini da izgleda kao da imamo € za nacionalnu valutujer je kurs dinara prakticno fiksirala na 118 vec godinama. Umesto da koristimo tu prednost, kao recimo velika Kina koja jednim potezom obezvredi juan i ponisti negativne efekte carinskog rata sa SAD, mi se ponasamo kao da smo razvijena evrozona. Da li je to neznanje ili namera na isto izade!

    1. Iz ugla osobe kojima kredit u evrima a platu u dinarima baš mi nešto ne odgovara da dinar padne na jedno 150-160 din za evro.

  3. Sta bi od onih obecanja za kredite u svacajrcima??? Sta desilo sa onim ljudima sto su strajkovali ispred suda??? Da li je predsednik ispunio ona obecanja???
    Da jeste u ala bi brujali…zasto se vi i vas madiji ne bavi tom temom…

    1. Ovaj Djukić večiti kritičar.Kritikovao je i prodaju železare Smederevo tražio da se ugasi on i Čulibrk a ona sada najveći izvoznik.

  4. Petooktobarski car je go ko pištolj,sa ovakvim sistemom nemožemu pomoći bog otac. Devizni kurs,bankarski kolonijalni sistem,monopolski kartel i plata od 250 evra guraće ove teletabise u sve veće siromaštvo. NBS nije dobra vila ili Američki fed ili ECB,ona je kolonijalna ispostava koja direktno zavisi od oridaje državnih hartija od vrednosti zapadnim finansiskim institucijama dva meseca ne kupovinom Srpskih državnih obveznica Aca Srbin bi otišao u istoriju tolko nam doobro ide.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.