Dnevnik ipak vredi više 1

Neprilična je ironija u Vašem tekstu o agoniji Dnevnika AD, nekada jedne od vodećih srpskih novinsko – izdavačkih i štamparskih kompanija pogotovo što se ne temelji na poznavanju postupka privatizacije medijskih kuća…

….niti na uvidu u naš Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) i u naše napore da sačuvamo ne samo list „Dnevnik“ koji je ušao u 75. godinu života, nego i „Poljoprivrednik“ (60), reviju „Dobro jutro“ (50), dečije listove „Neven“ i „Mali neven“ koje je pokrenuo naš znameniti pesnik J. J. Zmaj još 1880. godine. Promašena je analiza našeg UPPR – a, zasnovana na pogrešnim podacima iz nepoznatog izvora. Najblaže, čak je i tendenciozna u trenutku kad Apelacioni privredni sud u Beogradu odlučuje o žalbi jednog našeg poverioca.
Ne tražimo ničije objašnjenje ni odgovornost, ali svakako očekujemo da zajedno saopštimo čitaocima istinu:
1) Tačno je da Agencija za privatizaciju nije uspela da Dnevnik AD proda ni za 2.465.670 evra, ali ona nije prodavala imovinu (nekretnine), nego paket akcija, odnosno kapital što znači da bi kupac morao da vrati naše pozamašne dugove, uz još manje dopadljivu obavezu da pet godina održava delatnost i ograničeno gazduje imovinom.
2) Ne znamo otkud autoru brojka od 5,5 miliona eura, jer naša ukupna imovina vredi više. U UPPR – u piše da prodajemo zgradu bivše Štamparije Dnevnika, koja nije u funkciji obavljanja delatnosti, a od strane ovlašćenih firmi i licenciranih procenitelja je procenjena na 4.136.000 eura – što će biti početna cena na prvom javnom nadmetanju, a oko 3,1 milion eura na drugom. Mi stvarno procenjujemo da ćemo dobiti dovoljno da vratimo sve dugove, ne samo privatnim poveriocima nego i državi, bez uobičajenih otpisa, otpusta ili smanjivanja.
3) Predmet jeste stigao pred Privredni apelacioni sud, ali ne zbog nepravilnosti, kako vi ocenjujete ne čekajući da to sud prosudi, nego zbog žalbe jednog, jedinog nezadovoljnog poverioca.
4) Bespredmetno je vaše jadikovanje nad sudbinom privatnih poverilaca koji „još uvek uzaludno čekaju svoj novac“. Oni znaju da imamo rok za koji su i sami glasali i u kojem očekuju naplatu u celom iznosu sa priznatom kamatom. U UPPR-u piše da će poverioci dobiti svoj novac do 30. juna 2017. godine. Dotle, većina nam veruje i dalje posluje sa nama.
5) Najzad, nije sudija usvojio UPPR Dnevnika AD, kako to piše u listu „Danas“. Glasali su poverioci, kako to predviđa Zakon o stečaju, većina za, protiv samo jedan jedini. Među glasovima podrške UPPR – u, koji zacelo niste pročitali ali jeste popljuvali, jedan potiče iz DAN GRAFA, vaše sopstvene kompanije kojoj smo dužni 333.506,48 dinara. I vratićemo u celini, nismo predvideli ni da otpišemo ni da umanjimo kako nam Zakon dozvoljava.

Svetozar Karanović, direktor Dnevnika AD

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari