Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Milgrom i Robert Vilson 1Pol Milgrom i Robert Vilson, dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za 2020. godinu Foto: Screenshot FB/Nobel prize/Niklas Elemhed

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za 2020. godinu su dvojica Amerikanaca sa Univerziteta Stenford, Pol Milgrom i Rober Vilson i to za rad na aukcijskim modelima, kako teorijskom radu tako i na kreiranju novih aukcijskih formata.

Prema obrazloženju komisije za dodelu nagrade vredne 10 miliona švedskih kruna ili oko milion evra, od njihovih otkrića koristi su imali prodavci, kupci i poreski obveznici širom sveta.

Oni su razvili i metode za prodaju dobara koja se teško prodaju na tradicionalan način, kao što su dodeljivanje radio frekvencija ili količine minerala u nekoj oblasti. U obrazloženju se navodi da je Vilson objasnio zašto racionalni kupci na aukcijama teže da daju ponude ispod sopstvene procene vrednosti robe. To rade zato što se plaše “kletve pobednika”, tj. da preplate robu.

Milgrom je artikulisao opštiju teoriju aukcija koja omogućava aukciju i robe koja ima privatnu vrednost koja se razlikuje od kupca do kupca. On je analizirajući strategije kupovina na aukcijama otkrio koji aukcijski format daje najveću očekivanui vrednost za prodavca kada kupci znaju više o tome kako su drugi kupci procenili vrednost robe. 

Ako se pogleda pažljivije aukcije su svuda oko nas. Kada kupujete na internetu velike su šanse da učestvujete na aukciji. Elekrična energija se prodaje na aukcijama, akcije, obveznice, radio frekvencije telekomunikacionim operatorima, emisije ugljen dioksida i naravno umetnine.

Zanimljivo je da je nakon dodele nagrade u telefonskom razgovoru (u tri sata posle ponoći u SAD) Vilson rekao da on u stvari i ne učestvuje na aukcijama, prisetivši se ipak da je kupio cipele za skijanje na Ibeju. Na pitanje kako će potrošiti svojih pola miliona dolara od nagrade, odgovorio je da će novac “ići u čarapu” pošto je zbog pandemije ograničeno putovanje.

Prošle godine nagradu su podelili profesori MIT-a Abhidžit Banerdži i Ester Duflo i harvardski ekonomista Majkl Kremer za eksperimentalni pristup smanjenju siromaštva. Inače nagrada za ekonomiju nije zaostavština Alfreda Nobela, već ju je naknadno, 19869. godine, ustanovila Švedska narodna banka  u sećanje na velikog naučnika i inovatora. 

Prošle nedelje su u Stokholmu saopšteni laureati za Nobelove nagrade u oblasti medicine, fizike, hemije i književnosti, a u Oslu dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Nagrade se tradicionalno uručuju 10. decembra, na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Ceremonija uručenja nagrada u Stokholmu otkazana je zbog pandemije korona virusa, već je predviđena televizijska ceremonija, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu. U Oslu će ceremonija biti održana u manjoj sali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari