bitcoinfoto BETAPHOTO AP Photo/Kin Cheung, File

Cena bitkoina probila je juče granicu od 35.000 dolara po prvi put od maja 2022. godine.

Danas se cena kretala oko 34.400 dolara za jedan bitkoin, a najveći deo skoka cene zabeležen je u poslednja 24 sata. Prema podacima sa sajta coinmarketcap.com u ovom periodu bitkoin je dobio 12,5 odsto vrednosti, od 21,6 odsto rasta u poslednjih sedam dana.

Skok cene bitkoina dolazi od obnovljenog interesovanja investitora zbog odobrenja koje finansijska regulatorna dela daju za ETF (exchange traded funds), odnosno hartije od vrednosti iza kojih stoji ova kriptovaluta.

Na mreži X analitičar Skot Džonson je objavio da je ogromni investicioni fond Blekrok (BlackRock) pribavio licencu i dabi mogao uskoro da započne „seeding“ fazu svog ETF-a već ovog meseca.

„Seeding“ faza znači da banka ili broker počnu da kupuju jedinice ETF-a, u ovom slučaju bitkoine, kojima se onda može trgovati na prvog dana po izlasku na otvoreno tržište.

Iako se u ovoj fazi po pravilu ne ulaže mnogo novca i ne znači da Blekrok kupuje ogromne količine bitkoina, ali očigledno da tržište pozitivno percipira ove vesti.

Pored bitkoina, skok vrednosti zabeležio je i etereum. Njegova cena je skočila za 8,7 odsto u poslednja 24 sata i 15,8 odsto u poslednjih sedam dana, na 1.822 dolara za jedan etereum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari