Dodeljeni ugovori za energetsku efikasnost kuća i stanova u Dimitrovgradu 1Foto: Zoran Panić

Vlasnici kuća i stanova iz Dimitrovgrada kojima su odobrene subvencije za realizaciju mera energetske sanacije ugovori su dodeljeni danas. Dimitrovgrad je jedana od 67 lokalnih samouprava koja je dobila sredstva na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike.

Odobreno je 57 prijava u ovoj opštini, a najviše je građana zainteresovano za zamenu stolarije. Građani su dobili pomoć za realizaciju još dve mere – uređenje termičke izolacije i ugradnju kotlova na gas ili biomasu. Dimitrovgradu je na konkursu resorog ministarstva odobreno 2,6 miliona dinara a isti iznos sredstava izdvaja i ova opština.

– Dobio sam subvenciju od 40 posto od ukupne vrednosti investicije. To je značajn udeo i veoma je podsticajan. Zahvaljujem se ministarstvu i očekujem da se projekat nastavi, da budu još bolji uslovi kako bi unapredili termo-energetsku sliku naših domova, rekao je Ilija Metodijev, koji je dobio subnevcije za zamenu stolarije.

Programom je predviđeno da resorno Ministarstvo i lokalne samouprave finansiraju do 50 posto investicije, a polovinu troškova snose korisnici. Ovim se omogućava ušteda električne energije za 40 posto, time se pored smanjenja potrošnje energije, smanjuje i emisija ugljen dioksida za 58 tona, rečeno je na svečanosti dodele ugovora.

Ugovore su im svečano danas uručili potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Mihajlkovićeva je tim povodom izjavila da je Dimitrovgrad najbrže i nejefikasnije odradio sav posao potreban za realizaciju ovog programa.

Ona je najavila da se planira raspisivanje još takvih konkursa u narednoj godini, jer, kako kaže, ključ energetske efikasnosti leži u domaćinstvima, gde treba da se smanji potrošnja električne i toplotne energije.

– Realizacijom ovih mera za 20 posto biće smanjena potrošnja električne energije, a takođe biće smanjena emisija štetnih gasova i građani će račune manje plaćati, kaže Mihajlovićeva, dodajući da Srbija troši 40 posto više od drugih država i da je potrošnja ravna proizvodnji jedne ili dve termoelektrane u Srbiji, a da to mora da se promeni.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić je rekla da veruje da će ove mere postati primer dobre prakse ministarstva i da će tako stići do svih građana koji imaju potrebe za poboljšanjem energetske efikasnosti svojih domova.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov rekao je da je ponosan što je Dimitrovgrad prva opština na energetskom koridoru realizacije mera energetske sanacije.

-Lokalna samouprava je prepoznala značaj ovakve pomoći za građane i da će i u narednoj godini izdvojiti sredstva u budžetu za ove mere, kako bi cela opština bila energetski efikasna, rekao je Dimitrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari